Меркел е готова на болезнени компромиси за коалиция в Германия

Авгела Меркел преди началото на преговорите във вторник

Германската канцлерка Ангела Меркел каза във вторник, че нейните консерватори са готови да направят болезнени компромиси, за да постигнат коалиционно споразумение със социалдемократите, което да изведе Германия от политическата безизходица, предаде Ройтерс.

"Всеки от нас ще трябва да направи болезнени компромиси и аз съм готова за това", заяви Меркел пред репортери преди началото на нов кръг от преговори между социалдемократите и консерваторите, които искат тази седмица да финализират четиригодишната си управленска програма.

"Когато погледнем движението на фондовите пазари през последните часове, виждаме, че живеем в бурни времена и това, което се очаква от нас като народни партии . . . е да съставим правителство за благото на хората - такова, което носи стабилност", добави тя.

Лидерът на социалдемократите изрази оптимизъм, пристигайки на преговорите, предаде ДПА.

"Имам сериозни основания да предполагам, че ще приключим днес, надявам се на положителен дух и добър резултат за нашата страна", каза той.

Социалдемократите и консервативният блок на Меркел - ХДС/ХСС, продължават да преговарят за съставяне на ново правителство, след като не можаха да се споразумеят въпреки удължаването на крайния срок от уикенда.

Мястото на преговорите беше променено и сега те се водят в главния офис на ХДС, след като предния ден бяха в централата на социалдемократите.

Партиите успяха вчера и онзи ден да постигнат съгласие в много области, включително жилищната политика, наемите и цифровизацията, но не можаха да се споразумеят за здравеопазването, трудовия пазар и външната политика.

 

"Волята е налице, според мен от всички страни", каза лидерът на ХДС в парламента Александер Добринт. "Но пречките все още са значителни.

 

Социалдемократите искат радикална реформа в здравното осигуряване, така че лекарите да получават еднакво заплащане за грижи за пациентите и с частни, и с държавни осигуровки, както и затягане на правилата за краткосрочните трудови договори.

 

Ако днес постигнат споразумение, очаква се утре да представят управленската си програма и разпределението на министерските постове.

Днес изтича крайният срок за регистриране на нови членове на социалдемократите за участие в гласуването за одобряване на новата коалиция с консерваторите. Всички нови членове, регистрирани до 18 ч. местно време, ще могат да участват в гласуването за управленската програма, договаряна в момента от социалдемократите и консерваторите.

В началото на годината социалдемократите са имали 443 152 регистрирани членове, но към партията са се присъединили още хиляди, много от които са против подновяване на т.нар. голяма коалиция, управляваща Германия от 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?