Меркел и Оланд призоваха за амбициозно споразумение срещу глобалното затопляне

Меркел и Оланд призоваха за амбициозно споразумение срещу глобалното затопляне

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд призоваха за амбициозно, обхватно и обвързващо споразумение за борба срещу глобалното затопляне на среща на върха в Берлин, целяща да подготви конференцията на ООН за климатичните промени, предадоха Франс прес и ДПА.

Германия и Франция "са твърдо решени да положат всички усилия за постигане в края на годината в Париж на споразумение на ООН за климата, което да е амбициозно, обхватно и обвързващо", се казва в съвместно изявление на двамата лидери.

Във втория ден на срещата на върха с участието на представители на 35 страни Меркел и Оланд очертаха рамките на световно споразумение за климата, целящо да ограничи глобалното затопляне до 2 градуса над равнището от прединдустриалната ера.

В преговорите Франция приканва водещите държави да се ангажират доброволно със значителни съкращения на емисиите си парникови газове преди конференцията през октомври, за да се прецени дали те са достатъчни за избягване на сериозни климатични промени.

Френският външен министър Лоран Фабиюс предупреди, че напредъкът по този въпрос е незадоволителен.

"Малко под 40 страни са обявили приноса си" за конференцията по климата в Париж. "Важно е всеки, започвайки от богатите страни, да ги публикува" преди крайния срок 30 октомври, подчерта той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят