Меркел насърчи гръцкия премиер Самарас да продължи реформите

Андонис Самарас и Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел насърчи днес в Берлин гръцкия премиер Андонис Самарас да продължи болезнените реформи, като каза, че вижда "първите плодове на успеха", предадоха осведомителните агенции в петък.

Тя изказа похвала за първичния излишък в гръцкия бюджет, постигнат тази година, както и за прилагането на "по-дълбоки" структурни реформи от премиера Самарас.

Премиерът успя да ми представи серия много впечатляващи факти, подчерта Меркел и използва редица метафори, като заяви, че вижда "светлина на края на тунела" или "чаша, наполовина пълна, вместо наполовина празна".

По време на срещата с гръцкия премиер тя похвали усилията на гръцкия народ и "трудните решения", взети от Атина.

Самарас също изрази задоволство от изминатия път. "Спомнете си къде бяхме преди 15 месеца", каза той пред журналисти.

Гръцкият премиер увери, че неговата страна ще изпълни своите ангажименти. "Ние не искаме нищо повече, посочи Самарас по повод спекулации в германския печат за искания, които той би отправил към Меркел, например за намаляване на лихвените проценти на международните заеми.

Самарас пристигна в Берлин с проектобюджета за 2014 г., който предвижда връщане на страната към растеж следващата година след години на рецесия и реализиране на излишък по текущите сметки.

Гръцкото правителството, което вече наложи драстични мерки за икономии в страната, иска още да намали разходите на държавните учреждения, да реформира социалното осигуряване, да слее редица държавни предприятия.

В сряда тройката международни кредитори /ЕС, ЕЦБ и МВФ/ временно прекрати преговорите с гръцкото правителство без да бъде постигнато споразумение по редица въпроси, засягащи 2014 г. Преговорите се очаква да се подновят следващия месец.

Отношенията между Атина и Берлин бяха много обтегнати в разгара на дълговата криза на Гърция и гърците се обиждаха от неособено любезни коментари в германския печат, както и от страна на германския министър на финансите Волфганг Шойбле, който бе определил Гърция като "бездънен кладенец". Ситуацията определено се подобри след идването на власт на Самарас, който е консерватор, подобно на Меркел, на фона на успокоението на европейската криза.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани