Меркел победи Шулц в предизборния дебат

Меркел победи Шулц в предизборния дебат

Германският канцлер Ангела Меркел бе обявена за победител в телевизионния дебат със лидера на социалдемократите Мартин Шулц, съобщи БТА. Меркел бе атакувана за политиката ѝ към бежанците, Турция и за отношенията ѝ с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Парламентарните избори в Германия ще се проведат на 24 септември, а дебатът в неделя вечерта бе единственият досега между Меркел и Шулц. Половината от избирателите все още не са решили за кого да гласуват. .

Анкета на агенция "Инфратест Димап", поръчана за телевизия А Ер Де, показа, че Меркел е била по-убедителна в дебата за 55% от зрителите. Общо 35% смятат, че Шулц е победил, а останалите 10% не могат да решат.

Дебатът продължи точно 97 минути. Шулц бе решил да бъде агресивен. Той обяви, че ако спечели вота ще спре преговорите на Турция за присъединяване към ЕС. На това Меркел заяви, че според нея Турция никога няма да стане член на ЕС.

"Винаги съм била сигурна, че Турция няма да стане член на Европейския съюз. Ще разговарям с колегите си от ЕС, за да видя можем ли да постигнем обща позиция по този въпрос и да прекратим преговорите", каза канцлерът.

Шулц обвини американския президент, че тласка света към ръба на криза със своите туитове. Според него Германия трябва да работи по-близо с европейските си партньори, с Канада, Мексико и вътрешните опоненти на Тръмп. Социалдемократът каза, че Тръмп е твърде непредвидим.

Меркел отговори, че разговаряла в събота с президента на Франция Еманюел Макрон за Северна Корея и ще говори и с Тръмп, както и с лидерите на Русия, Китай, Япония и Южна Корея в близките дни.

"Не мисля, че някой може да реши този конфликт без американския президент. Но според мен трябва да се заяви възможно най-ясно, че за нас е възможно единствено мирно дипломатическо решение", каза Меркел.

Тя неизбежно бе атакувана от съперника си и за бежанската криза. Шулц упрекна Меркел, че не е съгласувала с европейските страни по-добри ответни действия на бежанската криза през 2015 г.

"Щеше да е по-добре, ако тогава се бяха включили нашите европейски съседи", каза Шулц. Меркел отговори, че тогава ситуацията е била “драматична“.

“В живота на канцлера има моменти, в които трябва да взима решения. Взимала съм решения в много драматични ситуации - за еврото и бежанската криза и продължавам да стоя зад тези решения", каза Ангела Меркел.

Един от модераторите на дебата упрекна канцлера за нежеланието ѝ да критикува автомобилната индустрия заради скандала с дизеловите двигатели на "Фолксваген". Меркел реагира остро: "Напротив, потресена съм и съм изключително много разгневена".

Какви са позициите на двамата по ключовите въпроси

В дебата нямаше особено противопоставяне на мнения, но той позволи на двамата кандидати да изложат позициите си по ключови въпроси, пише агенция ДПА и обобщава тези позиции:

ВЪНШНА ПОЛИТИКА

Социалдемократът Шулц казва, че ако стане канцлер, ще спре преговорите за присъединяване на Турция в ЕС. Меркел казва, че Германия не бива да настоява за пауза в преговорите. Тя обаче смята, че трябва да се замразят всякакви плащания от ЕС за подпомагане на турското присъединяване и че трябва да се упражни политически натиск върху Анкара.

 

По севернокорейския въпрос Шулц твърди, че американският президент Доналд Тръмп не е правилният човек, който да успокои напрежението на Корейския полуостров. Меркел отговаря, че макар и да има различия с Тръмп по много въпроси, уреждането на сегашната ситуация без неговата намеса е невъзможно.

МИГРАЦИЯ

Шулц обвинява Меркел, че преди две години не е информирала надлежно другите държави от ЕС за плановете си да допусне на германска земя блокираните в Унгария бежанци. Това според него е причината европейските партньори сега да не помагат адекватно на Германия в миграционната криза, пред която е изправен блокът.

Канцлерката казва, че по онова време правителството просто е действало според нормите, залегнали в конституцията на страната. Двамата кандидати са единодушни, че споразумението между ЕС и Турция за бежанците трябва да остане в сила, въпреки извършваните от Анкара посегателства срещу правата на човека.

СИГУРНОСТ И ИСЛЯМСКИ ЕКСТРЕМИЗЪМ

Канцлерката твърди, че властите трябва да разполагат с повече инструменти за водене на видеонаблюдение и следене на социалните мрежи.

Шулц казва, че иска да бъдат създадени още 15 000 работни места в полицията и служителите ѝ да не бъдат натоварени с толкова бюрокрация.

По въпроса за радикализацията Меркел казва, че Германия няма нищо против версия на исляма, която не е в разрез с конституцията ѝ. И двамата кандидати заявяват, че не трябва да бъдат толерирани проповедниците, разпространяващи крайни възгледи в джамиите в Германия.

СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ

Шулц твърди, че макар Германия да е богата страна, не всички хора живеят добре. Той дава за пример самотните родители, пенсионерите и хората, които от дълго време са безработни. Той обещава да води кампания за безплатни детски градини в опит да намали финансовата тежест върху родителите. Меркел контрира, че броят на безработните е намалял от 5 на 2,5 милиона, откакто е станала канцлер.

Шулц иска да намали данъците за семействата и да повиши прага, над който важи най-високата данъчна ставка. Меркел иска да спести на германските данъкоплатци 15 милиарда евро през следващите четири години.

ВАРИАНТИ ЗА КОАЛИЦИЯ

Меркел категорично изключва възможността да се коалира с партията "Левите" и с дясната "Алтернатива за Германия", но не отговаря на въпроса дали би влязла в партньорство с благосклонно настроените към бизнеса "Свободни демократи".

Шулц не изключва възможността партията му да стане отново по-малък партньор в широка коалиция с Меркеловите християндемократи, ако не спечели вота на 24 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?