Месец отсрочка за спасяване на близкоизточните преговори

Месец отсрочка за спасяване на близкоизточните преговори

Външните министри от Арабската лига заявиха, че подкрепят решението на палестинците да се оттеглят от преките мирни преговори с Израел, ако не бъде продължен мораториумът върху строежа на еврейски селища в палестинските територии, който изтече в края на септември, предадоха световните агенции.

В изявление след срещата си в либийския град Сирт арабските министри обаче изтъкват, че ще дадат на САЩ още един месец да намерят начин за излизане от тази безизходица.

Говорителят на палестинския президент Махмуд Абас Набил Абу Рудейна съобщи, че комисията на Арабската лига ще заседава отново в близките седмици, за да разгледа алтернативите и идеите, които Абас представил на срещата в Сирт. Той не даде подробности какви са били предложенията на Абас.

В комисията влизат външните министри на 13 арабски страни. В изявлението на Арабската лига се уточнява, че на срещата "ще се разгледат политическите алтернативи в случай на провал на дипломатическите усилия".

Абу Рудейна съобщи по-рано, че Махмуд Абас е заявил на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в телефонен разговор, че "Израел трябва изцяло да спре заселническата дейност, за да може да успее мирният процес".

"Американците ни казаха, че продължават с усилията си с израелското правителство. Очакваме да видим резултата от тези усилия", добави говорителят на Абас.

"В момента няма преговори защото позицията на израелците е много, много негативна. Те не съдействат в преговорите", заяви по-рано генералният секретар на Арабската лига Амр Муса преди изслушването на Абас.

Вашингтон приветства решението на Арабската лига САЩ да получат още един месец, за да се опитат да спасят мирните преговори между израелци и палестинци.

"Ние оценяваме изявлението на Арабската лига в подкрепа на усилията ни, целящи да бъдат създадени условия, които ще позволят преки разговори, за да се върви напред", заяви говорителят на Държавния департамент Филип Джей Кроули.

Ще продължим да работим с (двете) страни (в преговорите) и с всички наши партньори, за да постигнем напредък в преговорите и да намерим решение, което да отговаря на интересите на двете държави, и да насърчим страните да вземат конструктивни мерки за тази цел, допълва Кроули.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?