Между 3 и 6 млрд. евро са спечелили каналджиите на бежанци през 2015-та

Между 3 и 6 млрд. евро са спечелили каналджиите на бежанци през 2015-та

По данни на Европол приходите от тази престъпна контрабанда на мигранти миналата година са били между 3 милиарда и 6 милиарда евро. Европол разполага с разузнавателни данни за повече от 40 хиляди лица, заподозрени, че се занимават с такава дейност, предаде Асошиейтед прес.

Само миналата година информация за повече от 10 хиляди заподозрени е била споделена с Европол, което е довело до 1551 разследвания на действащи в ЕС трафикантски мрежи.

Европейската полицейска организация откри в понеделник ново подразделение, което ще се занимава с контрабандата на мигранти, в рамките на усилията на ЕС да спре притока към континента на хора, бягащи от войни и бедност.

Центърът за противодействие на нелегалния превоз на мигранти в Хага ще има за задача да подпомага страните членки в борбата с престъпните групировки, въвлечени в незаконното транспортиране на хора.

"Борбата с незаконната имиграция е приоритет за ЕС в контекста на намаляването на мигрантския поток", заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос при откриването на центъра.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт каза, че по данни на организацията 9 от 10 кандидати за убежище, пристигащи в Европа, са ползвали услугите на подобни престъпни групи.

Новият център ще работи за подобряване на размяната на информация и оперативната координация в битката с контрабандистите, посочи Уейнрайт.

ЕС е свикал за началото на март извънредна среща на високо равнище с Турция, за да координира усилията за пресичане на нелегалния трафик на мигранти през Егейско море в Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?