Междублоковите пространства стават част от зелената система на София

Междублоковите пространства стават част от зелената система на София

Пространствата между блоковете и детските площадка, които попадат в обхвата на зелената система на София, да не могат да променят предназначението си. Това предвиждат промени в Закона за застрояване и устройство на Столичната община, които ГЕРБ ще внесе, съобщи депутатът Александър Ненков.

Законопроектът предвижда разширяване на обхвата на зелените системи, както и прецизиране на понятието "междублокови пространства".

След утвърждаване на подробен устройствен план, промени в жилищните комплекси няма да могат да се правят в рамките на пет години, предлагат още от ГЕРБ.

Трябва да се търси баланс между инвеститорския интерес и запазването на облика и зелените площи на столицата, каза Ненков.

Предвижда се и драстично увеличаване на глобите за собственици на имоти, които умишлено увреждат културно-историческото наследство. Санкциите за физически лица ще бъдат от 10 000 до 50 000 лв.. В момента са между 1000-10 000 лв. За фирми наказанието се увеличава от 50 000 до 200 000 лв., а сега са от 10 000 да 100 000 лв.

Парламентът ще задължи Столичната община до шест месеца от гласуването на поправките в закона да приеме наредба за условията и нормативи за облика на сградите и архитектурните ансамбли.

В законопроекта е заложено небостъргачи да се строят само в три зони на София.

Това са местата около 7-ми км на "Цариградско шосе", където има сериозен инвеститорски интерес и вече реализирани проекти. Втората зона е район "Люлин" при връзката с Околовръстния път, и третата - около и зад Централна гара.

Строежите трябва да са изцяло съобразени с възможностите на града от гледна точка на инфраструктура и транспорт.

Инвеститорът в сграда с височина над 75 м с разгъната застроена площ над 20 хиляди кв. м трябва да докаже, че няма да наруши трафика в този квартал, предвиждат още законодателните промени.

По този начин се дава възможност на Столична община да каже каква да е максимално допустимата разгъната площ и допустимата височина на строителството, каза Ненков.

Той уточни, че стартиралите вече проекти ще продължат, защото са заварено положение и ще се реализират по действащия закон.

Споделяне

Още от Бизнес