МФ скри ключов документ за състоянието на бюджета

Институцията не публикува пролетната си прогноза за икономиката и дефицита

Кирил Ананиев, Снимка: Архив

Министерството на финансите (МФ) е скрило ключов документ от бюджетната процедура за 2022 г., като не е публикувало задължителната по закон пролетна макроикономическа прогноза, става ясно от справка на сайта на институцията.

Документът трябваше да е приет от правителството до 14 април.

По закон МФ е длъжно да изготви пролетна и есенна макроикономическа прогноза, които влизат в актуализираната средносрочна (за период от 3 г., б. р.) бюджетна прогноза. Именно въз основа на тези допускания тече бюджетната процедура всяка година. Това е и основният документ, в който правителството записва актуалните си очаквания за изпълнението на бюджета, включително дефицита.

До момента обаче прогнозата за 2022 – 2024 г. не е публикувана по неясни причини.

В последно време икономисти предупреждават, че новият финансов министър може да завари неблагоприятно състояние на публичните финанси заради многобройните допълнителни разходи, гласувани от правителството в последните два месеца. Голяма е вероятността повечето резерви в бюджета да са изчерпани и служебният кабинет да срещне сериозни трудности без актуализация в Народното събрание да покрие непредвидени разходи като например осигуряването на новите избори и продължаването на социалните мерки срещу Covid-19.

Липсата на ключовата бюджетна прогноза доведе и до объркване в пресмятането на очаквания от кабинета "Борисов" бюджетен дефицит към края на 2021 г.

В приетия закон за бюджета за 2021 г. бе заложен дефицит от 4.9 млрд. лв. (3.9% от БВП) по националната методология. В пратената преди дни на Европейската комисия конвергентна програма обаче е записан дефицит от 5.6% от прогнозния БВП (тоест 6.9 млрд. лв.) за настоящата година, което на пръв поглед изглежда като огромно увеличение, но всъщност гласуваният с Бюджет 2021 дефицит по европейската методология е 5% (6.2 млрд. лв.), тоест има завишение от около 700 млн. лв. Европейската методология отчита бюджетните сметки на начислена основа, а националната - на касова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес