Миков имал партийна подкрепа за ревизия на отхвърленото следене в Интернет

Министърът на вътрешните работи е получил пълна подкрепа от парламентарната група на левицата за ревизия на приетите текстове в Закона за електронните съобщения, с които бе отрязан безпроблемният достъп на МВР и ДАНС до данни за телефонните разговори на хората, електронните им пощи и онлайн комуникацията. Това съобщи самият Михаил Миков в сряда пред студенти от УНСС.

Веднага след приемането на промените миналия четвъртък МВР и лично министърът протестираха остро и обявиха, че тотално се намалява способността на МВР и ДАНС да работят по горещи следи за разкриване на престъпления като отвличания, убийства, бомбен тероризъм, тежки грабежи, наркотрафик и наркоразпространение. Министърът дори се закани да запознае президента с проблема.

В сряда той каза, че ще разговаря с останалите парламентарни групи включително и с тези от опозицията, за да обясни "голямата обществена необходимост за разкриване на престъпления по горещи следи". Трябва да се отбележи, че министерството не може да се похвали с успехи с работата по "горещи следи", когато става въпрос за поръчкови убийства или опити за убийства, взривовете и отвличанията.

Миков обясни, че слушането на разговори трябва да бъде по реда на специалните разузнавателни средства, т.е. - при всички случаи трябва да има разрешение от съда. Установяването на комуникации обаче по думите му е съвсем различно нещо.

Споделяне

Още по темата

Още от България