Парламентът на път да разреши на МВР тотално следене в Интернет

Парламентът на път да разреши на МВР тотално следене в Интернет

Парламентарната вътрешна комисия отхвърли промените в закона за електронните съобщения, чрез които МВР ще може да следи тотално и безконтролно интернет комуникациите. Становището на комисията обаче не се споделя от БСП и ДПС, които по-рано в сряда започнаха обсъждане на промените в пленарна зала.

Представителите на двете партии във вътрешната комисия гласуваха тя изобщо да не обсъжда текстовете, тъй като те се дискутират в пленарната зала. В края на заседанието обаче депутатът от ДСБ Атанас Атанасов поиска прегласуване на това решение. Тогава в комисията вече присъстваха повече депутати от опозицията, които заедно с НДСВ решиха да разгледат измененията и отхвърлиха исканите от МВР промени.

"Въпреки съпротивата на част от колегите законопроектът беше разгледан от вътрешната комисия и беше отхвърлен като противоречащ на конституцията и НПК", каза след заседанието на комисията председателят ѝ Минчо Спасов (НДСВ).

Според него започналото обсъждане в пленарна зала е грубо нарушение както на разпореждането на председателя на парламента Георги Пирински, така и на правилника на НС.

Още миналата седмица Георги Пирински обяви, че на председателски съвет е решено първо да има общо становище на трите комисии – вътрешна, транспортна и по европейски въпроси. Неговите указания обаче не бяха спазени.

Очаква се измененията да бъдат гласувани в пленарната зала в четвъртък, а от НДСВ и опозицията прогнозираха, че въпреки всичко с гласовете на БСП и ДПС текстовете ще бъдат приети и МВР ще има абсолютен достъп до трафичните данни.

Наскоро парламентът отхвърли възможността МВР и ДАНС да следят безконтролно трафика в глобалната мрежа. Михаил Миков обаче обвини законодателите, че така са "отрязали ръцете" на МВР, на което се отнема възможността да работи по "горещи следи". Президентът Георги Първанов пусна закона, но с особено мнение и препоръча ревизия в исканата от Миков посока.

Така се стигна до заседанието на транспортната комисия преди десети дни, когато БСП и ДПС гласуваха поправката, макар и с фрапиращо нарушение на парламентарния правилник, който гласи, че отхвърлен законопроект може да се преразглежда след съществени промени и в следваща пленарна сесия.

С измененията ще бъде въведен безконтролен достъп на МВР до данните в Интернет и телефонните разпечатки. Преди месец парламентът реши МВР да получава достъп до трафичните данни и телефонни разпечатки от мобилните оператори и от интернет доставчиците само "при съмнения за тежки и компютърни престъпления" и то след съдебна санкция.

Веднага след приемането на закона вътрешния министър Михаил Миков обяви, че ще настоява за промяната му, защото разпоредбата затруднявала борбата с престъпността. Дни след това депутати от БСП и ДПС внесоха проект за промяна на закона, подготвен от МВР. Според проекта операторите ще бъдат задължени да предоставят на спецслужбите неограничен достъп до сървърите си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?