Миков симпатизирал на гръцкото противопоставяне срещу Европа

Лидерът на БСП Михаил Миков заяви във "Фейсбук", че симпатизира на процеса на противостоене в Гърция, изразяващ се в резултатите от референдума в неделя. Според социалиста гърците са се противопоставили на несправедливостта на неолибералния модел и това е пример за цяла Европа.

"Референдумът в съседна Гърция даде пример за цяла Европа за това колко важна може да бъде пряката демокрация за определяне на хода на историческото развитие на една държава",пише лидерът на БСП в социалната мрежа. 

"Станахме свидетели на достатъчно категоричното противопоставяне на един народ на несправедливостта, която поражда неолибералният модел, който други, финансово по-мощни държави и недържавни образования опитват да наложат над държавите в региона", продължава Миков. И допълва: "няма как като човек с ляво мислене да не симпатизирам на този процес на противостоене. Той показва, че лявото и демокрацията могат да вървят заедно и от това единодействие посланията могат да станат само по-силни. Той показва, че идеята за солидарността все още може да е по-силна от неолибералния индивидуализъм. Това ми дава надежда за възраждането на социална Европа".

Според Миков референдумът в Гърция не е антиевропейски, "той не е против Европа, а за Гърция".

"И Европа също печели от този резултат, ако трябва да сме честни, защото идеята за Европа е по-силна и влиятелна, ако се носи от силни държави, които изпитват уважение един към друг и към решенията на народите си. Искам да пожелая на всички преговарящи да проявят цялата държавническа мъдрост в предстоящите преговори, за да излезе Европа от тази нелека ситуация по-сплотена и по-справедлива", смята още соцлидерът.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?