Миков: Яне е "възторжен израз на популизма", подпомаган от службите

Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев е "възторжен израз на популизма и на крайната агресия" в предизборната кампания, включително с послания, които могат да звучат красиво, но без реално покритие, заяви в сряда пред репортери в Кърджали министърът на вътрешните работи Михаил Миков.

Така той продължи разгорещилата се през последните дни словесна престрелка с лидера на РЗС. По думите му борецът №1 срещу корупцията е захранван с информация "не без съдействието и без помощта на бивши и настоящи служители от една или друга структура, която разполага с такава информация”, а предизборната му кампания е твърде добре финансирана.

Министърът обаче уточни, че това е само хипотеза и че дори и да има информация, не би я споделил публично.

В края на миналата седмица Миков определи Янев като "политически запъртък на тайни служби и неудовлетворен бизнес".

И досега "тайните служби", повечето от които са събрани заедно в ДАНС, не са отговорили на министерския въпрос дали работят за политическото издигане на Янев.

ДАНС не е оповестила и дали е извършила проверка на внесените преди година данни от НДСВ, че Яне Янев е замесен в купуване на гласове.

В отговор на думите на Миков в неделя, че "най-кресливият представител на опозицията" е добре да обясни откъде има пари за 750 билборда в цялата страна, преди ден РЗС съобщиха официално, че имат "само" 310 такива съоръжения. Те били предоставени "безвъзмездно" от симпатизанти, както и луксозният офис в центъра на София.

"Няма опция" уволненият от МВР зам.-министър Румен Андреев да бъде върнат на поста, заяви още Михаил Миков. За възстановяването на Андреев преди ден призова бившата футболна звезда Христо Стоичков, който бе съорганизатор на ВИП-тържество в деня на траур, посетено от зам.-министъра и станало причина за освобождаването му.

Стоичков поиска и оставката на Миков, защото самият министър ден по-рано също ходи на друго тържество в самия ден на катастрофата край Ямбол. МВР-министърът се ограничава досега единствено с коментара, че още от първия му ден на поста е сложил своята оставка на бюрото на премиера. Станишев вече отхвърли всякаква възможност това да се случи.

Публичната кавга Миков – Янев се разрази, след като лидерът на РЗС заведе лично медиите пред вратите на ресторант "Континентал Плаза" в НДК, за да заснемат кои представители на МВР участват в празненства по време на траур. Там се празнуваше рожденият ден на шефа на дирекция "Контрол върху общоопасните средства" към СДВР Венцислав Рангелов, който обаче засега не е уволнен.

Както Mediapool писа, сред депутатите от БСП настойчиво се говори, че интригата около МВР и министър Миков са дело на предшественика му Румен Петков, който в момента вижда златен шанс за морален реванш.

Миков получи Андреев в "наследство" от предшественика си Румен Петков и не успя да го махне, въпреки всичките си усилия.

В деня след партито на Рангелов, според хора от левицата, Миков и Андреев разменили реплики на висок тон, като Андреев заплашил Миков, че "ако си тръгне, ще повлече и него". Веднага след това "изтече" и информацията, че министърът е бил на частното тържество на съдията Пенгезов в резиденция "Лозенец".

Следите за "осветяването" на партито в "Континентал Плаза" сочат към Петков. Твърди се, че когато негови хора видели на паркинга пред луксозното заведение кола с буркан и с регистрационен номер като колата на министър Миков, били развъртени телефоните на репортери и на "народния трибун" Яне Янев.

После се оказало, че с тази кола вече се вози зам.-министър Андреев, а не Миков, и акцията за дискредитирането на министъра пропаднала, но само временно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?