Милен Велчев: Истинският собственик на БТК продължава да е Цветан Василев

Милен Велчев, сн. БГНЕС

Истинският собственик на БТК продължава да бъде Цветан Василев, заяви Милен Велчев, главен изпълнителен директор на ВТБ Кепитъл" (VTB Capital), която е след акционерите в компанията собственик на телекома с малко над 33 на сто е е негов кредитор по непогасен заем за 180 млн. евро, заради което сега се търси спешно купувач на заложените по кредита активи на БТК.

Той коментира пред бТВ в петък ситуацията около телекома и появилия се неизвестен досега акционер в нея. Фирмата "Емпрено Венчърс" (Empreno Ventures) на Дмитрий Косарев, свързан с руския бизнесмен Константин Малофеев, който е близък до Кремъл, заяви миналата седмица, че е купила именно 43-процентния дял на Цветан Василев в БТК, който банкерът и акционер във фалиралата КТБ първоначално бе продал на фирмата на белгиеца Пиер Луврие LIC33, но после сделката бе развалена.

"ВТБ Кепитъл е кредитор на горно дружество, което е собственик на БТК, а през последните 5 месеца, от май насам, то не е изплатило дължимите 180 млн. евро", обясни Милен Велчев.

"Такава ситуация е обяснима, когато един от собствениците е Цветан Василев, който се укрива от правосъдието и не може да бъде екстрадиран от Сърбия. Няма кой да рефинансира задължението на дружеството, в което той е собственик. Беше обявено, че някой си Косарев, когото може би с основание наричат човек на Малофеев, е новият собственик. Но ние сме виждали документи, които показват, че истинският собственик продължава да бъде Цветан Василев", каза бившият финансов министър от кабинета на НДСВ.

По думите му ръководеното от него дружество не е единственият кредитор на БТК, има и други, но "както на всяка финансова институция по света, която 5 месеца не получи дължимия кредит, се налага да потърси парите си чрез продажба на обезпечението".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес