Министър Москов: Медицината ще замести търговията в болниците

Не подкрепя вдигането на здравните вноски, а очаква по-голяма събираемост

Мирослав Ненков и Петър Москов Сн: БГНЕС

Новият здравен министър Петър Москов даде заявка да промени статута на държавните болници към министерството и те вече да не са търговски дружества. Освен това съобщи планове за допълващ модел по отношение на НЗОК и се обяви срещу вдигането на здравната вноска. Той обаче поиска държавата да започне да плаща пълните вноски на осигурените от нея – деца, пенсионери и други.

"Не виждам никакъв проблем държавните болници към МЗ да престанат да бъдат търговски дружества", каза Петър Москов, но не даде повече подробности как точно вижда смяната на статута им.

По думите му няма особена причина държавните болници да бъдат част от Търговския закон.

Москов лансира и промени по отношение на НЗОК. По думите му моделът, зад който застава управленското мнозинство, не е заместващ, а допълващ - една здравна каса като стълб с базов пакет от медицински услуги и надграждане от доброволни фондове.

"Предвижда се пълен набор реформи, които биха се отразили добре на пациентите", каза още Москов.

Той посочи, че трябва да се увеличи заплащането на заетите в Спешната помощ в рамките на 25-30 на сто в предстоящата година.

"Поел съм ясен ангажимент към спешно завършване на електронното здравеопазване, ясен ангажимент за реални промени в спешната помощ и за това медицината да се върне в болниците, а търговията постепенно и сигурно да отстъпва място на медицината", каза Москов.

По думите му проблемът с неосигурените граждани няма да се реши с наказания, а с връщане на доверието в българското здравеопазване.

"Последно преди 2 години на мое писмо до три различни институции – МЗ, НЗОК и НОИ, аз получих три различни цифри за количеството на неосигурените български граждани. Те бяха в порядъка между 1.5 и 2.1 милиона. Необходими са ни ясни данни за това какъв е броят на неосигурените. Нужни са ни ясни мерки за това хората, които могат да си платят, да видят нуждата от това. Аз съм скептичен спрямо наказателни мерки – това няма да е особено законно и няма да сработи”, коментира Москов.

По думите му много хора не се осигуряват, защото не виждат смисъл в това.

"Болниците, министерството и здравните заведения трябва да докажат, че има смисъл от здравните осигуровки", каза Москов.

Той съобщи, че ще има персонални промени в министерството на здравеопазването.

Досегашният служебен здравен министър Мирослав Ненков сдаде поста с думите:

"На д-р Москов няма да му е лесно, поема един от най-тежките ресори в страната"

Москов от своя страна благодари, че "през тези дълги месеци на политическо безвластие целият екип на МЗ се е държал на ниво".

Споделяне

Още по темата

Още от България