Москов обеща гарантиран достъп до прегледи без заветния талон

"Лекуваме всичко за всички и по всяко време е фалшива теза"

Петър Москов и заместникът му Ваньо Шарков, сн. БГНЕС

Всеки здравноосигурен пациент да има достъп до определени прегледи и изследвания тогава, когато му е нужно, а не да чака заветните талони от личния лекар. Това е един от приоритетите на министъра на здравеопазването Петър Москов, представени в четвъртък. След въвеждането на електронна здравна карта всеки ще има собствен лимит от услуги в доболничната помощ в рамките на солидарния осигурителен модел.

"За мен и за хората от моето поколение проблемът винаги е бил, че ние плащаме и издържаме тази система, а нямаме достъп до нея. Моята здравна карта ще бъде моят вход за достъп до системата. Това ще е стимул аз да продължа да си плащам здравната вноска", посочи Москов.

"Това означава край на разговора за талоните. Вие сте здравноосигурен, вие сте възрастен, с четири хронични заболявания и имате собствен лимит от определено количество прегледи, лабораторни изследвания, образни изследвания. Съответно друг е млад, здрав и прав и ще има право на друг лимит от прегледи и изследвания. И ще се даде възможност, ако тези лимити представляват проблем, да се договорят допълнителни пакети със здравни услуги през доброволен здравен фонд. Това означава край на разказа "Няма талон"", обясни Москов.

Още следващата седмица ще бъде обявена обществена поръчка за електронното здравеопазване.

Надграждащ модел на здравно осигуряване

Москов допълни, че управляващото мнозинство и екипът на министерството стоят именно зад надграждащ модел на здравно осигуряване, а не заместващ. Така Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще покрива един основен пакет от дейности, а допълнителните услуги ще се поемат от частни фондове.

През следващата година обаче здравноосигурителният пакет, плащан от НЗОК, ще си остане същият, тъй като няма възможност за промяната му на този етап. Вече има сформирана обаче работна група, която трябва да предложи промени в пакета до средата на следващата година.

Според Москов трябва да се определи за кои дейности трябва да се плаща приоритетно, както и част от дейностите да бъдат извадени от болниците и да се извършват в доболничната помощ.

"Лекуваме всичко за всички и по всяко време е фалшива теза"

"Не може да продължава касата да е един пасивен платец на фактури, който генерира 400-500 млн. лева дефицит на година. Като цяло, "ние лекуваме всичко за всички и по всяко време", е фалшива теза. Тъй като ставаме все по-малко и все по-възрастни, приоритет трябва да са детското и майчиното здравеопазване. Това означава, че педиатрията, неонатологията трябва да бъдат адекватно финансирани и може би има други сфери на нашето страдание, които в момента са свръхфинансирани", заяви Москов.

По думите му последната актуализация на бюджета на НЗОК е била "последното нещо, което беше направено "защото така" и от 2015 година нещата ще бъдат поставени на принципна основа".

Затягане на контрола върху лечението

Тъй като промени в здравноосигурителния пакет догодина няма да има, поради което касата ще продължи да плаща за всичко, както досега, Москов и екипът му предвиждат затягане на контрола.

Министърът посочи, че контролът на качеството на медицинските услуги е бил много занижен от 2002 година насам, тъй като първоначално е имало много по-сериозни изисквания за изписването на човек от болница, както и за по-нататъшното му проследяване. Затова ще се върви към проследяване на болните, за да се плаща за резултати, а не просто за извършена дейност.

Зелен, син и червен пациент в спешната помощ

Сред краткосрочните приоритети на екипа на министерството е въвеждането на подобрения в спешната помощ. Москов обясни, че за целта екипът му е направил преглед на всички разработени до момента концепции за спешната помощ и от тях е обединил най-добрите идеи в нов документ, който следващата седмица ще бъде внесен за одобрение в Министерския съвет. Заместникът му Ваньо Шарков разясни, че най-тежките случаи трябва да попаднат в болничните комплекси, осигуряващи 90% от спешността, средно тежките случаи да попаднат в болниците, осигуряващи 60% от спешността, а най-леките - да бъдат обслужвани качествено в спешните отделения или в доболничната помощ.

Условно пациентите пък ще се разделят на зелен, син и червен. "Идеята е зеленият, който е в най-леко състояние, да не бъде приеман в болницата, този в средно тежко състояние да остава на лечение до 48 часа и червеният пациент да се настани за болнично лечение", посочи Шарков.

Освен това ще се работи и за кадровата обезпеченост на спешната помощ и ще бъде въведен

протокол на поведение за всяко спешно състояние. В тази връзка ще се работи и за подобряване на системата за специализации на младите лекари и се обмисля премахването на платените специализации.

Затягане на контрола и при лекарствата

Промени ще бъдат въведени и при купуването на лекарства, тъй като се оказало, че две държавни болници със сравнително еднакви обеми на работа купуват едни и същи лекарства с разлики в цените между 200% и 300%. Москов посочи, че в една болница едно лекарство е купувано за 2000 лева, а в друга същото е купувано за 7000 лева.

Пълна концепцията за реформи в здравеопазването се очаква да бъде представена в края на месеца, а част от мерките в нея да залегнат в законодателството за следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България