МЗ предвижда

Изваждане на дейности от болниците и лекарствена борса до средата на 2015 година

Обмисля се регулация при разкриването на нови аптеки

Изваждане на дейности от болниците и лекарствена борса до средата на 2015 година

Част от медицинските дейности да бъдат извадени от болничната помощ и прехвърлени в извънболничната от средата на следващата година, обсъждат в Министерството на здравеопазването. Това ще стане с анекс към Националния рамков договор, като с промените се занимава работна група в министерството, съобщи здравният министър Петър Москов при обсъждането на бюджета на здравната каса за 2015 година в парламента във вторник. Идеята за изваждането на определени дейности от болничната помощ е стара, но към привеждането ѝ в действие досега не се стигаше.

Смисълът от това е, че за да се направят някои изследвания и процедури на пациентите сега е необходимо те да бъдат приети в болница по дадена клинична пътека, тъй като само пътеката покрива стойността на тези дейности. Това обаче е скъпо и е свързано с много разходи, които могат да бъдат спестени, ако процедурите се плащат и в извънболничната помощ.

Друго предложение на здравното министерство е нови аптеки през 2015 година да бъдат откривани само в места, където по стандартите няма налична аптека или няма денонощна аптека.

Москов съобщи още, че министерството е на път да подпише рамково споразумение с фармацевтичната индустрия за устойчиво развитие и финансова стабилност. Предвижда се да има задължителни преговори за отстъпки от цените при влизане на лекарства в позитивния лекарствен списък.

Москов съобщи, че министерството има амбиция до март 2015 г. в болниците да заработи електронна лекарствена борса, за което обаче ще трябва да се направят и законодателни промени и по този повод ще се търси парламентарна подкрепа. Според министъра борсата ще улесни болниците и ще осигури равнопоставеност на участниците в търговете. Министърът посочи, че от десетки фирми с право на дистрибуция на лекарства у нас, само 4 владеят над 90% от пазара, т.е. има монополизация.

В петък на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане ще бъде публикуван пакет от законови мерки за промени в здравната система, които по административните срокове могат да влязат в сила още през февруари.

Относно бюджета на НЗОК за догодина Москов коментира, че през 2015 година касата няма да генерира преразход, каквито очаквания има в системата. Такава борса би позволила на болниците да провеждат търговете си по електронен път и ще облекчи изискванията към участниците в търга, което пък ще постави наравно малките и големите компании. По думите на Москов в момента от десетки фирми с право на дистрибуция на лекарства у нас, само 4 владеят над 90% от пазара, т.е. има монополизация.

Споделяне

Още по темата

Още от България