Министърът на икономиката проверява ДКК, "Индустриални зони" и Агенцията за застраховане

Министърът на икономиката проверява ДКК, "Индустриални зони" и Агенцията за застраховане

Освен Българската банка за развитие (ББР), която е в епицентъра на проверките с раздадени 1.7 милиарда лева на 20 компании, министърът на икономиката е разпоредил одити още на Държавната консолидационна компания (ДКК), "Индустриални зони" и "Българска агенция за експортно застраховане" ЕАД. Това съобщи Кирил Петков в предаването "Лице в лице" на бТВ в сряда вечерта.

За целта е назначена специална комисия, която ще провери тези трите дружества, които са под шапката на Министерството на икономиката.

"Аз нищо не знам за ДКК, няма уебсайт, искам да видя какво се случва под този холдинг. Чувам, още не съм взел факти, там са "Монтажи", бяха дадени 500 милиона за язовирите. Там е този държавен комплекс за 90 хиляди кв. м, който в средата на кризата се е решило, че ще се строи, за да се преместват министерства. Ще вкарам доста светлина там. Имаме един чадъров холдинг. под който не знаем какво се случва."

Така министърът на икономиката мотивира решението си за проверката на едно от най-тайните дружества в държавата, чиито началници никога не са се появявали публично, малцина знаят как изглеждат и не отговарят на никакви въпроси.

Създаването на държавния мастодонт ДКК започна по времето на второто правителство на Бойко Борисов, когато икономически министър беше тогавашният лидер на СДС Божидар Лукарски. Укрупняването му продължи и в третия кабинет на ГЕРБ при министър Емил Караниколов от квотата на "Атака".

Под шапката на компанията влязоха 17 държавни фирми с различна дейност - от военните заводи, през ликвидиране на стари мини до производство на млечни продукти и маркетингови проучвания. така консолидационна компания управлява огромен финансов ресурс. Собственият капитал на дружеството е около 1.2 млрд. лв., а на управляваните активи - около 1.5 млрд. лв.

През ДКК минават и отпуснатите 500 млн. лв. за ремонт и реконструкция на язовири. До момента няма публична информация дали е оправено поне едно съоръжение, каква част от парите вече са похарчени и за какво, кой изпълнява поръчките. Предишната власт отказваше всякаква информация по тази тема, а премиерът Бойко Борисов така и не направи една инспекция с джипката на ремонтиран язовир.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес