Министърът на културата: Няма да се пипат исторически сгради

Надстрояването на гранд хотел "България" и на нова сграда до Спортната палата в София няма да има, обеща Боил Банов

Министър Боил Банов обеща да не се посяга на исторически сгради в София, сн. БГНЕС

Ръководството на Министерството на културата няма да разреши да се пипат исторически сгради в центъра на София, съобщи министърът на културата Боил Банов пред БНТ.

Той коментира намеренията на инвеститорите за преустройството на две емблематични сгради в центъра на София. Нова висока сграда в двора на бившото иранско посолство няма да се строи, няма да бъде допуснато и надстрояване на гранд хотел "България", който се смята за един от шедьоврите на модернизма у нас, стана ясно от думите на министъра на културата.

"В сърцето на историческия център на София - близко до абсурда е да се мисли, че може да се направят някакви промени било в етажност или по друг начин", каза Боил Банов.

Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), който е на подчинение на културното министерство, може да разрешава, но крайната дума е на ръководството на Министерството на културата при искания за промени в паметници на културата, стана ясно от обясненията на Банов.

При разрушаването на т. нар. Двойна къща в центъра на София предшественикът му Вежди Рашидов, който в момента е шеф на парламентарната комисия по култура, се оправда със становището на НИНКН, за да подпише разрушаването на къщата.

Зам.-министър Амелия Гешева е отказала на АДИС

Преди дни стана ясно, че отново НИНКН е дала разрешение за вдигане на висока сграда в двора на бившото посолство на Иран у нас на ул."Васил Левски" 77 до Спортната палата.

Искането е на държавното дружество "Агенция за дипломатически имоти в страната" (АДИС). Проектът е дело на фирма "ЕКСА", която е изпълнила редица обекти по възлагане на Министерството на културата.

Имотът е с площ от 1216 кв. м и се иска в незастроената част да се разреши вдигането на сграда с височина от 26.73 метра (7 етажа) – на нивото на Спортната палата, при максимална плътност на застрояването 80%, максимален кинт 5% и минимална озеленена площ 20%. Проектът е дело на арх. Константин Пеев.

Въз основа на искането на АДИС и положителното становище от НИНКН за петък беше насрочено заседание на Общинския експертен съвет по устройство на територията. 

В четвъртък – 27 юли, обаче в направление "Архитектура и Градоустройство" (НАГ) е получено становище от Министерството на културата, с което се отказва одобрението за промяна на плана за застрояване и регулация за изграждането на високата сграда. Становището е подписано от зам.-министъра на културата Амелия Гешева и носи датата 1 юни 2017 г. Не става ясно защо близо два месеца е пътувало писмото между две сгради, които са отдалечени на 5 минути пеша една от друга.

Становището на Амелия Гешева подлежи на обжалване пред съда и не е ясно дали АДИС ще го обжалва. Към момента все още няма официална позиция от Министерството на външните работи дали одобрява застрояването на парцела. АДИС е на подчинение на МВнР и е посочила, че административната сграда е за нуждите на външно министерство.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева публично не е коментирала скандалния случай. Интересна подробност е, че съпругът ѝ Ангел Захариев е архитект с активна гражданска позиция по опазване на културното наследство на София и за изнасяне на високото строителство в крайните квартали. Неговата група "Град" също беше поканена да участва при обсъждането на този казус.

НИНКН – все още без становище за гранд хотел "България"

Инвеститорът на гранд хотел "България" е внесъл искане в НИНКН за промяна на подробния устройствен план, с който да се разреши надстрояване на хотела и изграждането на нова 5-етажна сграда откъм ул."Аксаков", припомни министър Боил Банов.

По думите му подчиненото му ведомство, което по времето на Вежди Рашидов с лека ръка разрешаваше надстроявания и събаряния на сгради паметници на културата, все още не се е произнесло по случая.

Но дори и да се произнесе в полза на инвеститора, все пак ръководството на културното министерство може да ги спре. "НИНКН може да направи каквото си иска, но все пак ние разрешаваме отгоре", каза Боил Банов.

"Много трудно в сърцето на историческия център може да има каквито и да е промени", каза министърът на културата.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова
вече обяви, че е категорично за запазване на автентичния вид на гранд хотел "България".

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?