Министърът на културата се закани на Софийския университет заради климатици

Министърът на културата се закани на Софийския университет заради климатици

Софийският университет се оказа в центъра на скандал с климатици. За няколко часа в него се намесиха висшето училище, столичната и община и министерството на културата. Всичко започна с няколко снимки във фейсбук. Потребител пусна кадри, на които се виждат дупки в горната част на прозорците на първия етаж на крилото откъм бул. "Цар Освободител". В тях бяха оставени тръби, очевидно чакащи свързване.

Снимките мигом набраха популярност. Часове по-късно кметът на район "Средец" Трайчо Трайков обяви, че работите по фасадата са спрени. Той допълни, че проектът не е бил съгласуван с института за опазване на културното наследство, но иначе смяната била по препоръка на общината.

https://www.mediapool.bg/gal/88/orig_ef602093e2e44f625d65339be4027ea2.jpg

От университета също обясниха, че получили препоръка от кметството. Затова решили да махнат 20-годишните климатици от фасадата и да направят обща климатична система. Обикновено такива се монтират на покривите на сградите и от тях се пускат връзки до отделните помещения вътре.

Следобед на място пристигна ядосаният министър на културата Боил Банов и обясни, че вече му е писнало всеки да си прави каквото си иска. Той разказа, че бил информиран от жена си какво пише във фейсбук. Една минута по-късно наредил на директора на инспектората за опазване на културното наследство Александър Трайков да провери какво се случва. 27 минути по-късно Трайков докладвал, че монтирането е незаконно. След това извикал полиция, съставен бил протокол и работата била спряна.

https://www.mediapool.bg/gal/88/orig_abb874aa09e92fda3c94ba60bf31abba.jpg

"В понеделник продължават действията, регламентирани по нашия закон – изискване на пълна документация, проверка кой, защо, как си е позволил, съотвено нататък – наказания, предписания и всичко, което може по закон", закани се Банов.

Той сравни случката с климатиците на СУ със заснемането на музикален клип в Съдебната палата, за което бе обвинен председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. На въпрос как си обяснява скандала с университетската фасада той заяви:

"Обяснявам си го с това, че има институции в България, които считат, че са над законите, откровено ви го казвам".

https://www.mediapool.bg/gal/88/orig_0e365e3d37282a0f85a958ee4255002b.jpg

Министърът "свали" отговорността от общината. Той обясни, че едно били да препоръчаш, а съвсем друго да си правиш каквото ти хареса по фасада, културно наследство.

"Ще има ректор и след този ректор, ще има министър и след мене, ама тая сграда е много преди нас и ще остане след нас", разпалено обяви Банов на брифинг на стълбите пред университета.

https://www.mediapool.bg/gal/88/orig_8f04681f53758d4baa139fb6eb4b1190.jpg

От приповдигнатата му реч така и не се разбра дали дупките в прозорците са нови или оттам са минавали тръбите и на старите климатици. Банов все пак успокои, че щетите са поправими.

Малко по-късно от университета заявиха, че не монтират, а всъщност демонтират стари климатици и нови дупки във фасадата не са правени. От висшето училище казаха, че в последните години полагат огромни усилия за реставрация и опазване на сградата.

"При изготвянето на плана за настоящата година се установи, че през последните 30 години по фасадите на сградата на Ректората са поставени голям брой климатични тела, включително техните съпътстващи елементи тръби, кабели и други. Несиметрично разположените климатични тела и други елементи по фасадите на сградата неведнъж са будили възмущението на граждани и институции.Във връзка с това беше взето решението за премахване на всички климатични тела от фасада на сградата и подмяна на съществуващите тръбни трасета. При подмяната не са пробивани нови дупки във фасадата.

След завършване на подмяната, фасадата ще бъде освободена от всички външни климатични тела и ще останат единствено тръбните трасета, като новите тръбни трасета ще бъдат в цвета на съществуващата фасада", заявиха оттам.

Споделяне

Още по темата

Още от България