Министрите не знаели да се готвят структурни промени в кабинета

Нямаме информация за готвени структурни промени в правителство, коментираха министрите преди началото на редовното заседание на кабинета в четвъртък.

Последната версия за включването на Новото време в изпълнителната власт, за която съобщават повечето днешни медии, е чрез структурни промени на Министерски съвет - разделяне на няколко министерства на две.

Визира се ведомството на Церовски, което да се раздели на министерство на строителството и на регионално министерство, като сегашният министър остане на строителството, а регионалното, където са инфраструктурните фондове, се даде на Новото време. Другото "деление" е при Мехмед Дикме - министерство на земеделието и министерство на горите и водите, които в момента са при Долорес Арсенова. Според една от версиите при това разделяне Дикме можел да бъде сменен с друг човек пак на ДПС. Лансира се и хипотезата за отделяне на самостоятелно министерство на туризма, което в момента е ресор на министъра на икономиката Лидия Шулева, нарочена за смяна от Новото време и от ДПС в пакет с Дикме. При този вариант министър на туризма ще стане сегашният ресорен зам.министър Димитър Хаджиниколов, който пак е от квотата на ДПС.

Логиката на лансираните евентуални структурни промени е нежеланието на премиера Симеон Сакскобургготски да сменя министри 100 дни преди парламентарните избори, като същевременно включи Новото време в изпълнителната власт чрез нови министерски постове.

В четвъртък сутринта министърът на отбраната Николай Свинаров заяви, че това са само хипотези. "Всичко може да се раздели. Всяка структура не е най-добрата, винаги има и по-добра, но това са само хипотези, излишно е да ги коментираме", заяви Свинаров, който е зам.шеф на партия НДСВ и участва в преговорите с ДПС и Новото време за промените.

Министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова също заяви, че чува за първи път за готвени структурни промени и за такива възможности в нейното министерство.

На въпрос дали са готови с оставките си, ако им бъдат поискани, министрите на здравеопазването Славчо Богоев и на енергетиката Милко Ковачев отговориха, че винаги носят оставките в джобовете си.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?