Докато ГЕРБ призовава с есемеси служители от администрацията

Митинг от 200 души пред парламента си поиска Бойко обратно

Снимка: БГНЕС

Около 200 души, скандиращи "Искаме Бойко", се събраха пред парламента в ранния следобед в сряда, за да подкрепят Бойко Борисов, който преди това депозира оставката на правителството.

Междувременно БГНЕС съобщи, че служители от държавната администрация масово са започнали да получават есемеси от активисти на ГЕРБ с призив да се включат в протест в подкрепа на правителството в оставка в четвъртък от 12.00 часа.

Според неофициална информация на информационната агенция подобни съобщения и имейли са били получени от служители в правителствената администрация от Дондуков 1.

Проверка на Mediapool установи, че подобни призиви са били изпратени и до чиновници в НАП и Столичната община, пожелали да останат анонимни.

"Здравейте! Моля всички, които имат възможност да отидат сега към Народното събрание в подкрепа на Борисов! Това да се повтори и утре в 12 часа. Симпатизанти – също", гласи съобщение, цитирано от БГНЕС.

Контрапротестът, провел се за кратко в сряда пред парламента пък се "самоорганизира" във Фейсбук, по модела на екопротестите и други демонстрации срещу правителството, чиято кулминация настъпи в последните дни с излизането на над 100 000 души по улиците в цялата страна.

Въпросната група в социалната мрежа, кръстена "В подкрепа на ГЕРБ" призоваваше всички да изразят подкрепата си към премиера в оставка, тъй като в противен случай "младите хора заплашват с емиграция".

"Събираме се пред Народното събрание! Всички да се насочим натам, за да предотвратим гибелта на България", гласеше друг призив, подгряващ привържениците на ГЕРБ.

По време на самия митинг събралите се обясниха слабото присъствие с факта, че повечето хора са на работа. За да изрази подкрепата си за Борисов, на площада беше и общинският съветник от ГЕРБ и председател на екологичната комисия в Столичната община – Лорита Радева. Запитана защо не е на работното си място, тя отговори: защото "в момента работя".

Малко по-късно на проправителствения протест се появи и вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов, който бе посрещнат с викове: "Бойко!"

Цветанов призова да не провокират сблъсъци с протестиращите срещу правителството. Развълнувана симпатизантка се провикна, че "няма да правим такива работи", а няколко мъже зад нея започнаха да коментират, че "това е комплот".

"На 140-годишнината на Васил Левски хората не поднесоха цветя, а камъни срещу полицаите", заяви Цветанов и риторично попита поддръжниците на ГЕРБ кое е наложило счупването на полицейска будка и кола.

В този момент няколко души отново изразиха обичта си към Бойко Борисов, скандирайки името му, което даде повод на Цветанов да произнесе кратко политическо слово.

Той съобщи пред събралите се около 200 души, че само за 2 часа групата във Фейсбук в подкрепа на Борисов набъбнала до 12 000 души. Цветанов изброи постиженията на правителството, с които "можем да се похвалим пред чужденците", като освен строителните, като например столичното метро, посочи делата срещу бандите на "Килърите" и "Наглите".

С насълзени очи Цветанов заяви, че подадената оставка от кабинета е най-доброто, което премиерът е можел да направи, защото изборите са най-демократичният начин. На въпрос защо така любезно се присъединява към този протест с призив да не се допускат сблъсъци с другите демонстранти, а не го направи предишните дни, той заяви, че само щял да ги провокира. Не пожела да коментира кога правителството е уведомило президента Росен Плевнелиев за намеренията да подаде оставка.

Първоначалните призиви във Фейсбук бяха за протест в подкрепа на Бойко Борисов в 12 ч. Пред Народното събрание.

Инициативата прерасна в призив към всички българи за национално шествие в подкрепа на ГЕРБ. "ПРЕДЛАГАМЕ В 11:00ч. ДА ТРЪГНЕМ КЪМ СОФИЯ В ПОДКРЕПА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО! ДА СЕ СЪБЕРЕМ И ДА ПОДКРЕПИМ БОЙКО БОРИСОВ! ТРЪГВАМЕ КЪМ СОФИЯ!"

"Приятели от София веднага идете пред парламента и министерския съвет и не позволявайте на Бойко да подаде оставка!!!!!!!!!!!", пише симпатизант на премиера.

"От сърце Ви умолявам, не оставяйте страната в кървавите лапи на комунистите и турците. Борете се, ние вярваме във Вас. Не се подавайте на провокациите на няколко дрогирани нещастника и малоумни червени пенсионери. Протеста беше за кръвопийците от ЕРП, не против правителството. Моля Ви....", пише Петър Василев.

"Ние сме с вас! Не ни оставяй те! Не оставяйте държавата в ръцете на мазните, гадни и ехидни политичета, които не се наядоха през всичките години и сега пак искат да лапат и да грабят. Всичко което става е долна провокация", пише друг симпатизнат.

Във форума се чуват и други мнения като това на Христо Христов: "МНОГО СИ ПРОСТ ЧОВЕЧЕ ОТИВАЙ И СИ ГО ПОДКРЕПЯЙ МЪРШАТА КАКТО КАЗА ПО НАГОРЕ ЧОВЕКА съжалявам, но нямам пари за бензин ДАДОХ ГИ ЗА ТОК."

Споделяне

Още по темата

Още от България