Митинг подкрепи отец Кортези и поиска от президента да защити Конституцията

В интернет подписи събира петиция за връщане на свещеника в България

Сн. Фейсбук

Около 300 души се събраха в неделя по обед на митингпред президентството в София в подкрепа на отец Паоло Кортези от Католическата църква в Белене, който  напусна България, след като приютеното от него сирийско семейство бежанци бе прогонено от града, а самият свещеник получи смъртни заплахи.

Същевременно в интернет подписи събира петиция в подкрепа на отец Паоло Кортези и за връщането му в България.

Митингът в София бе организиран от Движение "Обществен натиск". В открито писмо до президента Румен Радев  по повод изгонването на бежанци от Елин Пелин и Белене движението припомня, че по конституция всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

Авторите искат от държавния глава да направи обръщение, в което да призова държавните органи да спазват закона и да припомни на българите, че винаги са били гостоприемен и човеколюбив народ.

Те наричат напусналия страната свещеник апостол на българската памет за зверствата на комунистите по време на тоталитарния режим в лагера "Белене".

"Отношението към него, проявено от служители на българската държава и подставени лица и осигурената медийна трибуназа подобни хора говорят за това, че след 45 години комунизъм българите са на път да загубят пословичните си добродетели като толерантност, гостоприемство, състрадание и съпричастност с ближния”, се казва в текста.

На митинга бе прочетена декларация в същия дук, която ще бъде внесена в деловодството на президентството.

В митинга се включиха лицата на "Нова република" Радан Кънев, Трайчо Трайков и Мартин Димитров. В съ бота формацията оттегли подкрепата си за кмета на Белене Милен Дулев

От "Движение Да, България" пък призоваха институциите и президента Румен Радев да реагират срещу разпалването на омраза.

Петиция в подкрепа на отец Паоло Кортези и за връщането му в България

Неправителствената фондация „Истина и памет” инициира петиция в обществена подкрепа на свещеника Паоло Кортези и за неговото връщане в България, след като преди няколко дни той беше принуден да напусне България заради отказа на местната власт в Белене да одобри установяването в града на мирно сирийско семейство със законен статут на бежанци, съобщи сайтът desebg.com.

„Отец Кортези извършва активна духовна, социална, културна, просветителска и обществено полезна дейност не само в поверената му енория, а и в цялата България. Той работи за утвърждаването в българското общество на общочовешки ценности като морал, справедливост, толерантност, състрадание, солидарност, милосърдие и съпричастност към съдбата на хора в нужда, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност”, се казва в документа.

В петицията се подчертава, че Отец Кортези, който е енорийски свещеник в Белене, ректор на светилището на блажен Евгений Босилков в Белене и ръководител на Културен дом „Евгений Босилков – Белене”, има съществен принос за съхраняването на паметта за жертвите на тоталитарните режими през ХХ век, в това число и на комунистическия режим в България (1944-1989).

„Ние, подписалите петицията, категорично подкрепяме отец Паоло Кортези като духовен водач в своята енория и личност с ясна гражданска позиция. Остро осъждаме безпочвените и неоснователни обвинения към него и опитите да бъде застрашен живота му”, се посочва още в документа, иницииран от неправителствената организация, обединила усилия на журналисти, историци и юристи.

Подписалите петицията изразяват своето несъгласие с преднамереното насаждане на страх, омраза, етническа и религиозна нетърпимост в обществото, както и с пасивността на институциите в България към случая със семейство Албакри.

„Безрезервната ни подкрепа за отец Кортези е и признание за високата ни оценка на неговите принос и ролята за развитието на българската демократична култура. Настояваме той да продължи да изпълнява своята мисия в България, както го е правил досега”, завършва посланието за подкрепа към свещеника, който беше принуден преди броени дни да напусне страната ни.

Към петицията е публикувано приложение с подборно описание на дейността на отец Паоло Кортези в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България