Митниците с 13% годишен спад в приходите за януари и февруари

За първите два месеца на годината вносът намалява с 15% спрямо същия период на 2009 г., което пряко влияе върху приходите от акцизи, ДДС от внос и мита. Това се казва в разпространено от агенция "Митници" съобщение за предоставен анализ на приходите, събрани от агенцията, представен в неделя на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Според съобщението приходите от акцизи, ДДС от внос и мита за двата месеца е 913.8 млн. лева, което е 12.7% или със 133.5 млн. лева по-малко спрямо същия период на миналата година.

Спадът при акцизите е 13.8%, при ДДС от внос е 7.4%, а намалението на приходите от мита е повече от два пъти - с 53%.

Събрани са 575.4 млн. лева от акцизи, което е с 92 млн. лева по-малко (13.8%) в сравнение със същия период на 2009 г. В съобщението се обяснява, че намаленият внос на тютюневи изделия води до спад от 15.6% на приходите от акцизи върху тютюневите изделия или близо 60 млн. лева по-малко.

При горивата приходите от акцизи са с 10.9% по-малко или 27.7 млн. лева, като основен принос за намалението при горивата имат "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България". Около 36 млн. лева са приходите от ДДС от внос на "Лукойл" към момента, което е два пъти по-малко поради плановия ремонт на комбината, който приключи в събота. ДДС от внос е достижим при внос на 6 танкера суров нефт, а през месец февруари са били заплатени само 3 танкера, съобщават още от митниците.

През 2010 г. акцизите от газьол намаляват с 50.5 млн. лева спрямо същия период на миналата година.

Повишение с 6.2% е регистрирано при акциза върху алкохола, но в съобщението не се казва на какво си дължи увеличението.

Негативно върху приходите за първите два месеца на 2010 г. се отразява и възстановяването на 35 млн. лева за унищожени цигари, както и 39 млн. лева, които са били възстановени на селскостопански производители.

Намалените приходи от ДДС при внос се дължат основно на спадналия внос (по стокови групи) на чугун, желязо и стомана - с 37 на сто като стойност, както и на машини и апарати - спад от 19.6 на сто в стойностния обем. Вносът на изделия от чугун намалява с над 45% като стойност.

Най-значим е спадът при вноса на автомобилни превозни средства - 47.9 на сто или почти наполовина.

Намаленият внос в посочените групи стоки - основно на промишлени, инвестиционни и транспортни средства, е резултат на икономическата обстановка в страната и намаленото производство, значителния спад в инвестиционната активност и в транспортните услуги, се казва в заключение на съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?