"Мицубиши" призна за измами с разхода на гориво

Спрени са четири модела, акциите на японския производители рухната с 15 на сто

Японският производител на автомобили "Мицубиши мотърс" (Mitsubishi Motors Corp. - MMC) призна в сряда, че данните за разход на гориво в четири негови мини модела, произвеждани само за местния пазар, са били занижени спрямо реалните.

Пред журналисти президентът на компанията Тецуро Аикава заяви, че нарушението, извършено от служители на компанията, е било преднамерено. Той и други шефове поднесоха извинения на клиентите си и на акционерите, навеждайки силно глави пред микрофоните.

В резултат акциите на "Мицубиши" отбелязаха най-силния си спад за 12 години, като паднаха на Токийската фондова борса с 15 на сто.

Компанията неправилно е провеждала тестовете за разход на гориво е подавала лъжливи данни в японското транспортно министерство. Производителят е използвал по-ниско съпротивление на насрещния вятър от предписаното от японското законодателство. Нарушенията засягат моделите мини автомобили собствена марка eK Wagon и eK Space, както и произвежданите за "Нисан" модели Dayz и Dayz Roox. Общо от юни 2013 г. от първите два модела са продадени 157 000 коли, а от другите - 468 000. Вече е преустановена търговията с четирите марки.

По данни на производителя средният разход при тези модели е от 3.35 до 4 литра на 100 км, но се оказал по-висок. Моделите с мощност 66 к.с. са много популярни в Япония, но не срещат интерес на другите пазари.

Несъответствието в разхода на гориво било открито, след като от "Нисан" започнали да разработват следващо поколение мини автомобили, съобщиха от "Мицубиши".

Двете компании вече обсъждат условията за компенсация заради нарушението. В "Мицубиши" ще бъде създадена специална комисия за разследване на измамата. Започнала е и проверка за разхода на гориво при автомобилите, произведени за износ. Възможно е да се открият проблеми и при други модели, произвеждани за японския пазар, тъй като компрометираната система за тестове е била използвана и при тях.

Скандали със занижени данни във връзка с потреблението на гориво на автомобилите избухват редовно. Последният подобен случай е от януари, когато обиски в "Рено" заради проверка за съответствие на моделите им с еконормите доведоха до спад на акциите на компанията с 25 на сто. Нарушения обаче засега не са открити.

Най-шумният случай е от септември 2015 г., когато от "Фолксваген" признаха, че са манипулирали данните за изхвърляните вредни емисии и разхода на гориво при някои техни дизелови модели.

През 2013 г. "Хюндай" и "Киа Мотърс" бяха уличени в САЩ в занижаване на разхода на гориво и бяха принудени да платят обезщетения от около 400 млн. долара на собствениците на автомобили. "Форд" също е била обвинявана в подобни машинации при няколко хибридни модела, заради което компанията снижи рейтинга на автомобилите.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?