Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Младото евро бързо заяква

0 коментара

Единната европейска валута стремително натежава. Вследствие на това в Русия, където доларът още е цар, започват да поскъпват германските автомобили, италианските мебели, френските дрехи и туристическите пътувания в Стария свят. Курсът на еврото спрямо останалите световни валути продължава стремително да се покачва.

Евровалутата вече е близо до заветната граница от 1,16 за долар, от която стартира преди четири години. И въпреки че тази граница още не е достигната, самият факт, че еврото поскъпна от 88 цента до 1,07 долара само за година показва, че нито високочелите икономисти, нито бизнесмените-практици нямат право да пренебрегват тази тенденция.

ЕВРОСЦЕНАРИИ

Естествено, всички се вълнуват от въпроса дали еврото ще продължи триумфалното си шествие през близките месеци. Има няколко прогнозни сценария. Редица експерти са убедени, че поскъпването на еврото е временно явление, предизвикано на първо място от неопределеността около Ирак и неговия петролен потенциал.

Според тяхната логика, веднага щом Ирак бъде поставен под американски контрол, доларът отново ще поеме нагоре. Песимистите, обратно, предупреждават, че слабостта на долара съвсем не е породена от очакването за война, а от икономическото положение в САЩ. "Тенденцията към падане на долара се очерта дълго преди да се заговори за операция срещу Ирак," подчертава германският експерт Вилфрид Херц.

Това се потвърждава и от данните за движението на капитала. Според информация на Дойче Банк, инвеститорите са вложили в европейски държавни облигации 52 млрд. долара през 2002 г., докато през 2001 г. положението бе точно обратното: тогава от Европа отпътуваха 84 милиарда, главно отвъд океана. За американската икономика е много лошо, че световните пари промениха маршрута си, тъй като САЩ трябва да получават всекидневно по 1,4 млрд долара от чуждестранни инвеститори, за да покриват дефицита по платежния си баланс.

Ако тези пари напускат Америка, това означава, че за инвеститорите рискът от инвестиране в икономиката на САЩ превишава очакванията за евентуална печалба. И това се случва на фона на необичайно малкия растеж на европейската икономика /1-2 процента в зависимост от страната/. Очевидно, действията на инвеститорите се ръководят от принципа "по-малко, но затова по-надеждно".

Мнозинството европейски експерти прогнозират като оптимален курс за еврото 1,05-1,10 долара. "Тенденцията за укрепване на еврото може да продължи и през 2003 г.: тук ще заработи "ефектът на тълпата", при който засилването на тази валута може да предизвика повишаване на търсенето ѝ и на държавно равнище," заяви ръководителят на управлението за анализ на конюнктурата на Руската централна банка Валерий Петров.

"Неотдавна РЦБ заговори за увеличаване на златно-валутните резерви в евро, а по-рано подобни изказвания имаше и от Китай, и от други страни." Действително, първият заместник-ръководител на РЦБ Олег Вюгин тези дни каза, че съществуват такива планове. Според него обаче, в златно-валутните резерви трябва да се увеличава не само делът на еврото, но и дяловете на златото, което напоследък устойчиво поскъпва, и на английската лира.

Аналогичен процес протича и извън Русия. Например страните, които се готвят за влизане в ЕС, вече са обвързали или ще обвържат националните си валути с еврото. Същото се случи и с 15 африкански държави, чиито валути бяха ориентирани към френския франк до въвеждането на еврото. А според главния икономист на Дойче Банк Норберт Валтер в бъдеще в света ще останат три валути - долар, евро и единна азиатска парична единица.

Наистина, последната още не се е появила на бял свят. Едва ли тази роля може да бъде поета от йената, като се има пред вид незавидното финансово положение на Япония. Но евентуален валутен съюз между Страната на изгряващото слънце, Китай и Индия има пълната възможност да роди пари, които да хвърлят предизвикателство към долара и еврото.

Някои експерти, между които носителят на Нобелова награда за икономика Робърт Мандел, смятат, че в бъдеще ще има само една световна валута. "Ако се махнат две нули от 100 йени, курсът на японската валута ще се колебае около един долар или евро. След това трябва трите валути да бъдат обвързани с твърд курс една към друга и ето ви световни пари," казва Мандел. Но дори идеята на Мандел да придобие реални очертания, това няма да стане скоро.

ЩОМ ПОЛУЧИШ ЕВРО, ПАЗИ ГО

В края на 2002 г. дори еврото в брой се оказа много по-изгодна инвестиция и от рублевите, и от доларовите депозити. Мнозина вече си направиха съответните изводи от това и обърнаха част от спестяванията си в най-младата валута на Стария свят. Според официални данни, инфлацията на рублата през миналата година е 15 процента.

Горе-долу толкова е средната лихва, която банките плащат по депозитите в рубли. С други думи, стана неизгодно да се държат спестяванията в национална валута: тази схема спасява от инфлацията, но не дава възможност за печалба. Клиентите на банките прекрасно разбират това и, както съобщи Московската банка, делът на рублевите депозити на гражданите непрестанно намалява, а валутните депозити се увеличават.

Вицепрезидентът на инвестиционната компания Тройка Диалог Евгений Гавриленков изцяло е изключил рублата от своя инвестиционен валутен портфейл. Като нейна алтернатива той смята вложенията в ценни книжа. Според анализаторите тази тенденция ще трае дълго, понеже книжата на повечето руски предприятия са силно подценени и имат значителен потенциал за поскъпване. Що се отнася до доларовите депозити, банките в страната плащат по тях средно около 7 на сто годишна лихва.

За една година доларът поскъпна спрямо рублата само с 5,5 процента. Ако се съпостави това с инфлацията на рублата, ще стане ясно, че за една година доларът е изгубил около 9 на сто от стойността си. Така, по изчисления на Валерий Петров, хората, които са държали долари, са загубили повече от 8 процента, ако са държали инвестицията в брой, и между 1,5 и 4,5 процента, ако са ги държали на влог.

На този фон еврото изглежда повече от привлекателно. Като се отчете повишаването на курса му с 20 процента и доларовата инфлация от 9 процента годишно, сумарният доход по инвестициите в евро в брой бе около 10 процента. А депозитите осигуриха още по-голям доход - около 16-17 процента.

Разбираемо е, че при такава разлика в доходността влоговете в евро и занапред ще се увеличават по-бързо от влоговете в долари. Според началника на Отдел продажби на Московската банка Фарид Шафиков, ако в началото на 2002 г. спестяванията в евро възлизаха на около два процента от всички депозити на тази кредитна институция, то в края на годината този показател се увеличи 2,5 пъти и достигна пет процента.

Подобна картина се наблюдава и в други банки: обемът на депозитите в евро се увеличи 4-5 пъти. При това делът на на доларовите депозити в структурата на пасивите на повечето столични банки остана без промяна. Тези депозити и сега са около 60 процента, а увеличаването на депозитите в евро става главно за сметка на намаляването на дела на рублевите депозити.

НЕ ОБЛИЧАЙ "ЗЕЛЕНО"

Що се отнася до сектора на търговията и услугите, процесът на евроизация се откроява още по-забележимо. Както е известно, лъвският пай от търговския оборот на Русия се пада на Европа. Съответно, лъвският пай от вносните стоки вече са вързани към еврото. Германският автомобилен концерн БМВ още преди три години фиксира в европейска валута всички цени на автомобилите си, които продава в Русия.

По онова време това беше екзотика: на руския пазар се признаваха само доларите. Но с течение на времето този подход напълно се оправда. Сега по този път се кани да тръгне Форд: ръководството на руския филиал вече обсъжда подобна схема. В Рено още мислят, но цените на сервизните услуги вече са фиксирани в евро. "Исторически, в Русия се е установило положение цените на автомобилите да са в долари и за хората доларовата цена е някакъв еталон, каза Ян Доризон, директор за връзките с обществеността на компанията Автофрамос, която е официален представител на Рено в Русия.

"В същото време разплащанията със завода в Турция, където се произвежда Рено Клио Симбол, /най-масово продаваният в Русия модел/ са в евро и поради покачването на курса на тази валута спрямо долара ще се наложи да коригираме цените". Толкова бърза реакция на промяна в курса е характерна за износители, работещи за сравнително малки по обем пазари.

Концернът БМВ продава в Русия няколко хиляди коли годишно, докато на северноамериканския пазар продажбите са стотици хиляди. Естествено, поради повишаването на курса на еврото цените на баварските автомобили в САЩ също би трябвало да се повишат, но това не става. Работата е там, че големите производители се застраховат чрез банките срещу рисковете за скокове на валутния курс.

Цената на такава услуга излиза средно пет процента от застрахованата сума. При промяна на курса с 20 процента, както това стана през последната година с долара и еврото, такива разходи се оправдават. Например БМВ се е застраховала срещу рисковете на северноамериканския, т.е. доларовия пазар, за една година напред, а друга германска компания - Порше, чак до 2007 г.

Горчивият опит от предишни години научи Порше на такава предпазливост. Ако през 1985 г. за един долар даваха 4 марки, то към 1993 г. курсът на германската валута се повиши до 1,35 марки. Порше, която продаваше в САЩ всеки втори от произведените автомобили, тогава се оказа на границата на фалита: продажбите на нейни коли в Северна Америка падна от повече от 30 000 на 4 000.

От Европа при нас пристигат на само автомобили, именно оттам внасяме най-качествените мебели, битова техника, парфюмерия и козметика. Много предприемачи вече започнаха да работят в новите валутни реалности. Някои търговци на мебели например изцяло преизчислиха цените на стоките си в новата валута. Ето как обясни тази логика за Итоги собственикът на мебелните салони Гранд и Трите кита Сергей Зуев.

"Цените на мебелите в нашите салони са в рубли, както изискват руските закони, но всички наши вътрешни сметки водим само в евро вече половин година. Преминахме към тази валута, след като курсът ѝ започна силно да се повишава. Така е по-удобно и за нас, и за партньорите ни в чужбина, а и цените на всички мебелни изложби отдавна са в евро. Именно в тази валута се разплащаме с чуждестранните ни доставчици." Да носиш долари в Европа никога не е било изгодно, защото европейските валути обикновено се купуваха в Русия.

Но ако преди търсенето и предлагането се разпределяха повече или по-малко равномерно между марки, франкове, лири и други парични единици, сега цялото натоварване легна върху еврото. Този фактор също помага за поддържането на курса му. Целият туристически бизнес също преминава към еврото. Цените на обиколките в Европа сега се покачват правопропорционално с повишаването на курса на еврото. Както отбеляза прессекретарят на Руския съюз за туристическа индустрия Ирина Тюрина, през последната година цените на пътуванията до Стария свят са се увеличили средно с 20 процента.

"Нямаше рязко поскъпване, операторите няколко пъти вдигаха цените, но с малко, в съответствие с покачването на еврото. Изобщо, на пазара постепенно се установява ред: цената на пътуванията до САЩ е в долари, до Европа - в евро, а в Русия - в рубли. Няма и никога вече няма да има такова нещо както преди: всичко да е в долари," отбеляза Ирина Тюрина.

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.