Многохиляден протест в Москва в подкрепа на политзатворниците

Навални говори пред протестиращите. Сн. Туитър

В Москва се проведе многохиляден митинг в подкрепа на политическите затворници - подсъдимите по т. нар. Московско дело, арестувани по време на неразрешени протести през юли-август в руската столица.

Демонстрацията, която този път бе разрешена от властите, се състоя на булевард "Академик Сахаров". В акцията участваха над 25 хиляди души, съгласно данните за броя хора, преминали през детекторите.


В митинга участваха членове на извънпарламентарни опозиционни формирования като "Ляв фронт", "Революционна работническа партия", "Либертарианска партия", "Солидарност" и опозиционери като Дмитрий Гудков и Алексей Навални.

Заради протестната акция в Москва бяха затворени редица централни улици.

"Московското дело" всъщност представлява няколко наказателни дела, образувани след протестите в града това лято заради отказа на властите да регистрират кандидати на опозицията за септемврийските избори за столична община. Най-мащабно сред тях е делото за масови безредици и насилие срещу полицаи на неразрешения митинг от 27 юли. Във връзка с него са арестувани 15 души и някои вече са получили присъди.

Тази неделя протестни демонстрации имаше в Калининград, Новосибирск и Санкт-Петербург.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят