Мнозинството отказва декларация на НС в защита на медиците преди делото в Либия

Засега Народното събрание няма да обсъжда обща декларация в защита на българските медици в Либия, тъй като от трите партии от управляващото мнозинство са решили да изчакат заседанието на либийския съд на 29 март, преди да разговарят отново по въпроса.

За 29 март е обявено първото заседание на Върховния касационен съд на Либия по обжалването на смъртните присъди на петте български медицински сестри, постановени през май 2004 г. в Бенгази.

Демократи за силна България (ДСБ), които инициираха приемането на съвместен документ, обявиха, че позицията на управляващите била формирана от представителя на ДПС Юнал Лютви, който по време на първия тур от консултациите по-рано в петък е заявил, че българските институции трябва да влязат в положението на либийския лидер Муамар Кадафи. Според ДСБ, общата декларация на парламента, която трябва да е първата от началото на процеса в Либия, е била блокирана от Ахмед Доган и хората му.

НДСВ са подкрепили ДПС, а Новото време се е проявило в ролята на маша. По време на първия тур от консултациите в петък сутринта представител на Новото време не се появи.

Бихме могли да се видим с колегите още в сряда, каза пред журналисти председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев.

Той обясни, че има поне три прогнози за изход от заседанието на либийския съд на 29 март - да бъде отложено, да се реши да върне делото в Бенгази и да потвърди смъртните присъди. Има и четвърти вариант - да се насрочи в същата седмица следващо заседание на съда, отбеляза той. Според Илчев във всички тези случаи в момента декларация на парламента не би била адекватна на събитията, които се очакват.

Запитан защо представители на НДСВ и ДПС участваха в първите разговори по темата по-рано през деня, Станимир Илчев каза, че те са искали да чуят съображенията на колегите си от другите парламентарни групи.

Димитър Абаджиев от ДСБ посочи, че инициаторите и останалите политически сили от опозицията имали склонност декларацията да бъде формулирана във вторник, когато е процесът в Либия и да бъде обявена в сряда, ден след процеса, за да не се създават съмнения за политически натиск, но и да има обща позиция. НДСВ, ДПС и Новото време проявиха нежелание да подкрепят обща позиция, заяви Абаджиев.

От името на Коалиция за България Ангел Найденов коментира, че отказът на Либералния алианс(НДСВ, ДПС, Новото време) е едно доста нелепо поведение и е много неприемливо в тази ситуация, тъй като има ясна необходимост от реакция на парламента. Според Найденов, позицията на левицата е, че текстът трябва да е достатъчно сдържан, но същевременно достатъчно ясно да изразява волята на българския народ.

Представителят на СДС Валентин Василев преповтори тезите, изразени в декларацията на Демократи за силна България, като настоя всички политически сили, институции и неправителствени организации да подкрепят сега медиците ни, тъй като това е от съществено значение.

Заместник-председателят на БЗНС Борислав Китов обяви, че коалицията Български народен съюз приканва всички граждани във вторник в 12 часа на мълчалив протест пред либийското посолство, за да бъде изразена националната подкрепа за осъдените български медици в Либия.

Помолен да коментира ситуацията с българските медици в Либия след речта на либийския лидер Муамар Кадафи премиерът Симеон Сакскобургготски заяви, че всичко трябва да се преценява внимателно и да няма прибързани изказвания. Видяхте, че дори и преводът не е бил коректен, допълни Сакскобургготски. По думите му, колкото по-малко се приказва и политизира този въпрос, толкова по-големи са шансовете нещата да се оправят. Ние работим по този въпрос, заяви премиерът, който в петък присъства на Света литургия по повод Благовещение в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски".

В сряда световните медии цитираха части от речта на либийския лидер Кадафи пред Арабската лига, в която той се кълне, че няма да изпълни исканията на Запада за освобождаване на българските медици. Арабисти посочиха грешка в превода и изтъкнаха, че Кадафи не е произнасял фразата: "Кълна се в Аллах, няма да ги освободя". Министерството на информацията в Триполи също потвърди пред АФП, че Кадафи не е казвал, че няма да освободи българските. В словото си либийският ръководител само бил уличил "двуличието" на Запада и отново е повторил, че българските медици са убили либийски деца.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?