Мнозинството турци преценяват пакета с демократични реформи като недостатъчен

Пакетът с демократични реформи, огласен наскоро от турското правителство, се преценява като недостатъчен според 65 процента от участниците в социологическо проучване, осъществено от Център за стратегически и социални проучвания Метропол сред 1 200 души в 31 окръга на Турция, съобщава в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА в понеделник.

49,5 процента от привържениците на управляващата Партия на справедливостта и развитието и около 80 процента от привържениците на трите основни опозиционни партии - Народнорепубликанската партия, Партията на националистическото действие и Партията за мир и демокрация, са оценили пакета като недостатъчен. Същевременно мнозинството от анкетираните са заявили подкрепа за предприетите от правителството стъпки за демократизация.

Проучването показва, че някои реформи, включени в пакета, като право на обучение на кюрдски в частните училища, свобода за използване на фигуриращите в кюрдската азбука букви x, q, w или отмяна на забраната за носене на ислямски забрадки от държавните служителки срещат значителна подкрепа.

Отмяната на забраната за носене на ислямски забрадки в държавните учрежедния  е една от най-одобряваните реформи със 76 процента подкрепа.

Предвидената в пакета възможност за връщане на старите имена на някои кюрдски села в Югоизточна Турция се подкрепя от 58 процента от анкетираните, а 27 процента са против това.

Разделение сред анкетираните предизвиква възможността за обучение на кюрдски език в частните училища. Тази мярка се подкрепя от 48 процента от запитаните, а 42 процента са против нея.

Два въпроса, които се очаква да бъдат включени в бъдещ пакет с реформи - официлано признаване на молитвените домове на алевиите /джемеви/ за места за богослужение и повторно отваряне на православната семинария на остров Хейбели, също получават явна подкрепа. 54 процента от анкетираните подкрепят отваряне на семинарията, а 63 процента изразяват подкрепа за официалното признаване на "джемеви" за места за богослужение.

Същевременно 53 процента от анкетираните са изразили неодобрение за премахването на ученическата клетва, произнасяна всяка сутрин от учениците в началните училища.

Докато 40 процента от анкетираните са заявили, че виждат влошаване на ситуацията в страната, 45 процента са на мнение, че ситуацията се подобрява.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?