Под формата на "пакет за демократизация"

Ердоган обяви план за реформи, насочен предимно към кюрдите и жените

Прагът за влизане в парламента пада, кюрдският разрешен в частни училища, вдига се забраната за ислямски забрадки в държавни институции

Ердоган обяви план за реформи, насочен предимно към кюрдите и жените

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви в понеделник пакет от предложения, включващи вдигане на някои ограничения върху използването на кюрдски език, както и по-нататъшни стъпки към либерализиране на носенето на ислямски забрадки.

 

Реформите бяха анонсирани като "пакет за демократизация", а Ердоган заяви на пресконференция, че неговата Партия на справедливостта и развитието не се е отказала от пътя на демократизация, независимо от всички заплахи и нападки.

 

По думите му основната спънка пред реформите в Турция е "мракът от 27 май", визирайки първия военен преврат в Турция. На тази дата през 1960 година бе свален, а впоследствие обесен премиерът Аднан Мендерес. Ердоган се обърна към опозицията, призовавайки я да се промени и да престане да бъде пречка пред промяната.

 

Еродган каза, че правилата, които не позволяват на кюрдски и други по-малки партии да влязат в парламента, ще бъдат променени, а обучението на кюрдски език ще бъде разрешено в частните училища.

 

Забраната за носене на ислямски забрадки от жените в публични институции също ще бъде вдигната, съобщи той.

 

Това е исторически момент, важен етап, заяви Ердоган на пресконференция.


Сегашният изборен праг от 10% за влизане в парламента ще бъде намален на 5% за национални избори, а има и вариант изборната бариера въобще да бъде елиминирана.


От реформата най-вероятно ще спечелят про-кюрдските партии, които събират широка подкрепа в предимно кюрдските райони в югоизточната част на страната, но не могат да получат достатъчно гласове в национален мащаб, за да бъдат представени в парламента.


Предложените от Еродган реформи са опит за уреждане на трийсетгодишния конфликт между правителството и турските бунтовници, който отне над 40 000 жертви.

 

Освен регламентиране на възможността в турски частни училища да се преподават чужди езици и диалекти, включително кюрдски, се преустановява и практиката за задължителна клетва на учениците в началните училища.

 

Кюрдски населени места, преименувани през 80-те години на миналия век след военния преврат, пък ще могат да възстановят имената си.

 

Понижават се и изискванията към политическите партии за получаване на държавна субсидия – от сегашните 7% на 3%. Тази промяна също се представя в полза на кюрдите, чиито партии получават масова подкрепа в някои места на страната, на не могат да влязат в Меджлиса.

 

Освен това ще бъде разрешена предизборната пропаганда на език, различен от турския и ще отпадне задължителното изискване за учредяване на партийни структури във всички общини.

 

Тези реформи обаче са далеч от исканията на кюрдите, наброяващи 15 милиона в 75-милионна Турция. Това малцинство настоява кюрдският език да се изучава в държавните училища, което е очевиден намек тяхната етническа самоличност да бъде призната в конституцията. Още преди оповестяването на реформите на Ердоган кюрдите ги отхвърлиха като "недостатъчни", отбелязва Франс прес.

 

Ще бъде вдигната забраната, която не позволява на жените да носят ислямски забрадки в държавните институции. Това е част от дългоочаквания правителствен пакет от предложения за реформи в областта на човешките права. Новите правила обаче няма да важат за правосъдието и военните.


Тази забрана е сред най- оспорваните закони в Турция, противопоставяща привържениците на светската конституция срещу привържениците на ислямските правила. Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието бяха обвинени, че подкопават светската държава и се опитват да наложат ислямски ценности.

 

Еродган също така съобщи, че възнамерява да върне манастирски имоти, принадлежащи на сирийската християнска църква, които са били завзети от държавата.

 

По-рано тази година Турция бе залята от протести срещу управлението на Ердоган и все повечето ограничения върху личната свобода, налагани от правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?