MO става мощен играч на имотния пазар

Сградата на МО в София, сн. БГНЕС

Военното министерство пуска ударно за продажба около 40 имота с начална цена общо над 12.5 млн. лева. Те са в София, Пловдив, Велико Търново, Монтана, Шумен и други като обявите за търговете вече са публикувани от Министерството на отбраната (МО).

В последните месеци военното министерство обяви серия търгове, като идеята на министъра Красимир Каракачанов е те да генерират средства за капиталови разходи.

Сред имотите има магазини в София, както и много по-големи имоти във Варна, Гоце Делчев и други. 

Търговете с тайно наддаване ще са в края на февруари и началото на март. 

Миналата година военното министерство за пръв път от десет години успя да преизпълни планираните в бюджета собствени приходи, като генерира печалби за над 51.5 млн. лева.

От военното министерство отчетоха, че основното перо от приходите идва от продажбата на имоти с отпаднала небходимост. 

Военното министерство разполага с над 1000 имоти с отпаднала необходимост, чиято охрана струва милиони всяка година. Въпреки това част от тях продължават да бъдат разграбвани и да се рушат.

Военното министерство трудно успява да продаде неапетитни имоти, но към някои от по-привлекателните имоти в София и край морето има засилен интерес.

През годините заменките и продажбите на МО предизвикваха съмнения за далавери.

Част от тях минаха и през прокуратурата, която обаче традиционно не проявява голяма успеваемост при тези разследвания.

В разгара на първата вълна на епидемията вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов съобщи, че вече има график за продажба на 158 имота, а се ускорява и продажбата на ненужната техника.

Така МО планира да компенсира разходите около пандемията с повече приходи от продажбата на имоти с отпаднала необходимост, въоръжение и друга техника.

По-рано тази година Каракачанов съобщи, че по негово време са продавани най-малко имоти, след като депутати от "Атака" го атакуваха за неизгодни сделки по морето.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?