МО успокои: Няма мобилизация, всички младежи минават служебно на военен отчет

Осем български военни ще помагат на Турция да охранява на небето си

Сн. БГНЕС

Всички младежи навършили 18 години ще минават автоматично на военен отчет и няма да са задължени лично да се регистрират, като ще имат задължения само по време на война. Това стана ясно от обясненията на военния министър Николай Ненчев в сряда.

Преди ден Министерството на отбраната предложи законови промени, според които всички български граждани между 18 и 32 години вече ще бъдат водени на военен отчет.

"Няма да мобилизираме никого, касае се за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които предвиждат резервът да бъде попълнен под една или друга форма. Резервът в БА е доброволен или задължителен, но ние не говорим за резервисти в този случай. Касае се за зачисляване, тоест правим регистър на всички младежи и това е съвсем нормално и се прави във всяка държава", отбеляза Ненчев.

По думите му списъците ще се вземат от ГРАО и ще бъдат на разположение на министерството.

"Ще вземем списъци от ГРАО, няма да ги каним да бъдат регистрирани, няма да имаме срещи с тях и да ги призоваваме за каквото и да било. Те са необходими в случай на война или при възникване на напрежение, когато хората ще бъдат призовани и обучени. На този етап подобно нещо не се предвижда", добави той.

Мярката се налага заради силно ограничените възможности за попълване на въоръжените сили във военно време след отпадането на наборната казарма. Досега на военен отчет се водеха само миналите през армията и други силови структури.

"Просто ние искаме да разполагаме със съответната информация колко са тези младежи, в каква възраст са и в каква позиция, нищо повече", каза Ненчев.

Министерството на отбраната поддържа и доброволен резерв, който трябва да е от около 3000 души. Те обаче имат определени задължения, за които получават и заплащане. Въпреки това МО има сериозни проблеми да набере желаещи.

Министерството на отбраната има и програма за военно обучение, в която може да участват младежи по собствено желание.

Ненчев съобщи, че миналата година се се отзовали много млади хора, които са пожелали да преминат през обучение. Министърът изрази надежда и тази година да бъде направено подобно обучение. Трябва да обръщаме по-сериозно внимание върху военната подготовка, коментира още министърът.

В последните месеци темата за "казармата", отново бе изкарана на дневен ред, след като ВМРО лансираха проектозакон за връщането на наборната служба.

Ненчев съобщи още, че правителството е решило да изпрати 8 военнослужещи по линия на сътрудничеството в НАТО, които ще оказват техническа подкрепа при охраната на въздушното пространство над Турция. Те ще извършват наблюдение и ще осъществяват контрол.

"Подчертавам, че не са пилоти. Техните дейности са свързани с охраната на въздушното пространство над Турция. Това е част от нашите задължения“, заяви министър Ненчев.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?