Мощно слънчево изригване блокира GPS комуникациите

Мощно слънчево изригване блокира GPS комуникациите

Слънчевото изригване на 6-ти септември 2017 г.е било най-мощното от 12 години насам и е причинило известни проблеми на някои земни технологии, сред които и GPS комуникациите. Това съобщи списание New Scientist.

В продължение на около час GPS комуникациите от страната на Земята, насочена към Слънцето по това време, не са работили. Причината е тяхното блокиране от мощната вълна частици от Слънцето.

Това е нормално следствие при по-мощни изригвания. Възможни са още прекъсвания и повреди на енергопреносната мрежа, проблеми в сигнала от други сателити и др.

Освен с GPS комуникациите, при последното изригване, проблем е имало и с високочестотните радиопредаватели.

След няколко дни мощното изригване ще се отрази на Земята и по още един начин. То ще доведе до още по-красиво и ярко северно сияние.

Мощта на последното изригване е X9.3 по скалата на НАСА. Това е и най-мощното подобно изригване от 2005 г. насам, когато НАСА е отчела X17.

Най-мощното слънчево изригване в документираната история остава това през 2003 г., когато е отчетено X28. Всъщност, то може и да е било по-силно, но това е максимумът на измерване на уредите на НАСА, като всички от тях са били претоварени.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?