Москва все пак иска официално обяснение от София за ПРО

Москва все пак иска официално обяснение от София за ПРО

Руското външно министерство иска официално обяснение от София за плановете за разполагане на елементи от американската глобална система за противоракетна отбрана на територията на България, съобщи Интерфакс в четвъртък.

"Във връзка с появилата се информация за водените от българските власти консултации със САЩ за разполагането на елементи на американската противоракетна отбрана на територията на България… руската страна изпраща официално запитване за получаването на разяснения за целите и същността на тези преговори”, се посочва в съобщение на руското външно министерство.

Българското правителство вече заяви, че със САЩ не са водени никакви консултации, има единствено "концептуални разговори в рамките на НАТО за противоракетна система на страните членки". "Важно е да бъдем защитени, но засега не са водени преговори за ПРО", обясни Николай Младенов.

След като миналата седмица посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик заяви, че България има място в противоракетния щит на САЩ, преди два дни във вторник заместник-държавният секретар на САЩ Елън Таушър каза, че САЩ не са искали от България да приеме елементи от ПРО, но възможността за българско участие остава отворена.

В четвъртък и американският зам.-министър на отбраната Александър Вършбоу заяви, че досега Вашингтон не е отправял искане към София да помести на своя територия елементи от противоракетния щит.

Руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руски държавни агенции, още в събота заяви, че след "румънската изненада" сега последвала "българска изненада" и че очакват по-подробни обяснения от София. В отговор външният министър Николай Младенов посочи, че казаното от Лавров е "правилно и когато се изгражда такава система, тя трябва да бъде координирана между НАТО и Русия". Премиерът Бойко Борисов пък резюмира, че "без да е говорено с нас, бяха пуснати мнения и в двете посоки".

"Просто съм се направил, че не съм ги чул и двете страни", посочи Борисов.

Александър Вършбоу коментира още пред Ройтерс, че Москва е знаела миналата година, че Румъния е вероятен кандидат за разполагане на ПРО.

"Така че не вярваме това да е било голяма изненада, както се представя", каза Вершбоу в интервю за Ройтерс.

"Предстои ни дълъг път. Скептицизмът в Русия е дълбоко вкоренен и ние видяхме това в публичните изявления през последните седмици. Но ще продължим диалога", каза още Вършбоу.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?