МВФ предупреди, че 8 трилиона долара няма да стигнат срещу кризата, възможни са бунтове

МВФ предупреди, че 8 трилиона долара няма да стигнат срещу кризата, възможни са бунтове

За излизане от световната икономическа криза се мобилизират 8 трилиона долара, но ще трябват още пари. Това заяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ)Кристалина Георгиева. Тя предупреди, че могат да възникнат социални вълнения, ако помощите срещу икономическия ефект от кризата с коронавируса бъдат възприети като недостатъчни, предаде Ройтерс.

МВФ одобри създаването на механизъм за предоставяне на краткосрочна ликвидност в помощ на страните в борбата с икономическите последици от пандемията от коронавирус.

"Изпълнителният ни съвет одобри създаването на краткосрочна линия за ликвидност, която да укрепи допълнително световната мрежа за финансова сигурност, като част от отговора на МВФ в условията на пандемията", заяви Георгиева цитирана от пресслужбата на МВФ.

Световната общност ще мобилизира над 8 трилиона долара за извънредни мерки за преодоляване на сегашната световна икономическа криза, каза Георгиева на пресконференция във Вашингтон.

"8 трилиона долара бяха задействани за толкова кратки срокове. Това е поразително", изтъкна тя коментирайки мерките за регулиране на кризата, породена от разпространението на заразата.

"Ще бъдат необходими още повече, това е вярно. Колко повече, ще зависи от това до каква степен ще се окажат ефективни извънредните мерки и колко бързо ще отстъпи вирусът", заяви Георгиева преди откриването на виртуалните пролетни срещи на МВФ и на Световната банка.

Кристалина Георгиева приветства приетите от много правителства данъчно-бюджетни мерки от 8 трилиона долара и вливането на ликвидности от централните банки на стойност над 6 трилиона долара.

Според нея обаче предвид сериозността на кризата ще бъдат необходими още съществени усилия.

Икономката на страните от Европа е пострадала особено силно в резултат на кризата с новия коронавирус, каза Георгиева. Посочи, че прогнозите за растежа през следващата година са мрачни. Сега е моментът за европейска солидарност и това е което гражданите на Европа очакват от своите правителства и институции, допълни Георгиева.

Досега фондът е получил молби за извънредна финансова помощ във връзка с пандемията от 102 страни и територии, съобщи ръководителят на МВФ.

Тя призова да се удвои извънредната финансова помощ на фонда, предназначена за смекчаване на отрицателните икономически последици от разпространението на коронавируса.

"Започнахме да се ориентираме към 50 милиарда долара, а сега стигнахме 100 милиарда", каза  Георгиева. Тя посочи, че за рекордно кратко време вече са одобрени помощи за 15 страни.

По прогноза на МВФ тази година световната икономика ще се свие с 3 процента.

Ще има ли социални вълнения?

Политическите решения за смекчаване на икономическия ефект от пандемията от коронавирус могат да доведат до нови социални вълнения по света, ако помощите срещу икономическия ефект от коронавируса бъдат възприети като недостатъчни или несправедливи, тъй като облагодетелстват богатите. Това предупреждава МВФ в доклад, представен по повод пролетните му срещи и цитиран от Франс прес.

Протести могат да избухнат и когато впоследствие тези мерки бъдат отменени, се казва в документа.

Фондът споменава протестите през последните две години в Еквадор, Хаити, както и в Иран след обявеното увеличение на цените на горивата.

Докладът се позовава и на движението на "жълтите" жилетки във Франция след отказа на правителството да се откаже от екоданъка върху горивата, след което протестите се разшириха с призивите за социално равенство.

Затова МВФ препоръчва на правителствата прогресивен подход при приемането на реформи, за да могат хората да се адаптират.

В случая с извънредните помощи за граждани и компании, най-тежко засегнати от кризата с новия коронавирус, фондът съветва властите ясно да посочат, че мерките ще бъдат временни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес