МВР не иска да отговаря за личните документи и изтрезвителите

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви във вторник, че реформата в МВР може да продължи с освобождаване от редица задължения като издаването на документи и поддържането на системата от изтрезвители.

"В системата на МВР има редица несвойствени дейности, но в хода на реформата ние трябва да се освобождаваме от тях след внимателен анализ и прогноза", обясни той докато откриваше ново полицейско управление в Стара Загора.

Като пример за "несвойствена дейност" той даде издаването на лични документи и регистрацията на автомобилите, която би могла да се прехвърли на общините. Той заяви, че пречката пред това е опазването на личните данни на българските граждани, които на този етап можели да се опазват надеждно само в системата на вътрешното министерство.

Другото хрумване за реформа на министъра започна с прозрението, че "пияните не са престъпници и заведенията за отрезвяване нямат място в полицията".

По въпроса с акцията по очистването от бившата агентура на ДС Цветанов заяви, че с оставката на зам.-министър Павлин Димитров се изчерпват оставките на служители в МВР, свързани с Държавна сигурност.

"Тези, които остават не са на ръководни позиции и не могат да влияят на политиката и процесите в министерството. Той е изключителен професионалист, но сам е преценил, че неговото оставане в системата ще предизвика излишен дебат за политиката на МВР и правителството по отношение на бившите тайни служби", каза Цветанов.

Той заяви, че има политическата воля "тази страница да бъде затворена" и обяви, че до края на януари целият архив на бившата ДС, който се намира в МВР, ще бъде предаден на Комисията по досиетата.

Правителството било готово да отиде и по-далеч – да направи законодателни промени, за да станат известни и хората, които са вербували и съсипали съдбата и живота на много българи, обясни Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?