МВР: Неделчо Беронов и Юлияна Николова не са били сътрудници на ДС

МВР: Неделчо Беронов и Юлияна Николова не са били сътрудници на ДС

Министърът на вътрешните работи Румен Петков е изпратил писма до щаба на кандидат-президентската двойка Неделчо Беронов - Юлиана Николова, с които удостоверява, че в архива на МВР няма данни за принадлежност на някой от двамата към структурите на бившата Държавна сигурност, съобщиха от предизборния щаб на двамата в сряда.

Освен до министъра на вътрешните работи, кандидат-президентската двойка Беронов - Николова изпрати искания за проверка за принадлежност и до Националната разузнавателна служба и Министерството на отбраната, припомниха от щаба.

Двамата участници в президентската надпревара призоваха конкурентите си да направят същото. По закон президентът и вицепрезидентът не подлежат на проверка за принадлежност към бившата ДС, така че актът на Беронов и Николова е по-скоро морален – избирателите да са сигурни, че няма да гласуват за кандидати, които чрез миналото си са по някакъв начин зависими.

Сред кандидатите за президент има хора, за които в публичното пространство нееднократно бе изнасяна информация, че са били свързани със структурите на Държавна сигурност.

Така например името на кандидата за президент Петър Берон от 1990 година насам се свързва със сътрудничество с ДС. Това коства на Берон отстраняването му от лидерското място в СДС през 1991 г. Преди няколко месеца вътрешният министър Румен Петков пак свърза името на Берон с агентурно минало покрай изкуствено раздухания скандал с досието на журналиста Георги Коритаров. Самият Петър Берон винаги е отричал, че под някаква форма е сътрудничил на ДС.

От 1992 г. се говори, че досие в архива на Държавна сигурност има и бившият конституционен съдия Георги Марков. В публичното пространство е известно и агентурното му име “Николай”. Когато обяви, че ще се кандидатира за президент, Марков отказа да поиска да се огласи дали има досие с мотива, че през 1994 г. президентът Желю Желев го е назначил за конституционен съдия, което ще рече, че е “чист”.

За действащия президент Георги Първанов връзката с ДС е почти изяснена. Преди няколко месеца той си призна, че е работил за тоталитарните служби, но се оправда, че не знаел това. Първанов заяви, че просто помогнал като историк за редакцията на книга на известен емигрант македонист. В медиите обаче излязоха спомените на агента от ДС, който го е вербувал, и който обясни, че Първанов е бил сътрудник на Първо главно управление на ДС (разузнаване) с псевдоним “Гоце”.

За неговия вицепрезидент о.р. генерал Ангел Марин, както и за генералите от запаса Любен Петров и Йордан Мутафчиев може да се гадае дали са били по някакъв начин свързани с бившата Държавна сигурност, с оглед на образованието, добитите в Съветския съюз военни квалификации и житейския им  път, свързан с Българската народна армия.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?