МВР няма напредък по последните разстрели, но Радев е доволен от рейтинга

Вътрешният министър се похвали с напълно обезпечена зоополиция

МВР засега няма особен напредък по разследванията на последните два показни разстрела в София – на данъчния служител Иво Стаменов и близкия до ГЕРБ бизнесмен Петър Христов, но въпреки това вътрешният министър Валентин Радев е доволен, че рейтингът му расте. Това стана ясно по време на редовния му месечен брифинг заедно с част от професионалното ръководство на силовото ведомство.

Шефът на специализираното звено в Националната агенция за приходите (НАП) "Фискален контрол" и бивш полицай Иво Стаменов бе прострелян посред бял ден на 18 декември м.г. на централната столична ул. "Дунав". Въпреки че лекарите във ВМА се бориха за живота му близо месец, той почина на 12 януари.

Покушението предизвика ответната реакция на властта в лицето на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и главния прокурор Сотир Цацаров, които на обща пресконференция декларираха решимостта си да разкрият и изправят пред съда поръчителите и извършителите на този "изстрел срещу държавата".

"Имаме план, имаме утвърден от прокурорите план, имаме насоки, имаме, дето се вика, достатъчно, за да им го върнем така, както заслужават. И това ще бъде сторено, може да бъдете сигурни, да ходите на работа спокойни", заяви на 21 декември Борисов, след което около разследването се възцари тишина.

Междувременно на 8 януари пред офиса му в столичния кв. "Манастирски ливади", отново посред бял ден, бе разстрелян известният великотърновски бизнесмен Петър Христов. Над три седмици по-късно МВР не разполага със заподозрян и по този случай.

"Работим и по няколко основни версии, които споменахме, свързани с бизнеса, свързани с личния живот, свързани с конкуренция, конкурентни дейности и т.н. Към момента все още тече разследването", лаконичен бе във вторник главният секретар на вътрешното министерство Младен Маринов.

Той не пожела да коментира повече подробности, добавяйки единствено, че част от назначените експертизи по делото вече са готови, а други все още се чакат. Маринов увери, че подчинените му правят всичко необходимо, за да разберат повече за мотивите на евентуалните поръчители и извършители.

Българският успех на неформалната среща на вътрешните министри от ЕС

Подминавайки без коментар тези два случая, вътрешният министър Валентин Радев обърна вниманието на ресорните журналисти към успешно проведената през миналата седмица в София неформална среща на вътрешните и правосъдните министри от ЕС.

"Три бяха темите, които се обсъждаха на тази неформална среща, където в скоба да кажа, че неформалните срещи, така и на мене ми обясняваха, са много важни, тъй като там се изговарят неща без да се гласува, без да се вземат някакви решения, но неща, които са свързани, включително и с перспектива за развитието на темите, които се обсъждат. А темите бяха по-добро управление на миграцията, общата европейска система за убежище, също много възлова тема втора, и третата – сигурността на границите", започна брифинга си Радев с уточнението, че освен сутрешна и следобедна сесия с европейските му колеги направили и работен обяд.

По думите му основната цел на тези разговори е била "да покажем, че с нашите действия, и на българското участие, заедно ще се опитаме да постигнем това, което наричаме по-добра и по-голяма сигурност на европейските граждани".

"На първо място, всички, почти всички или в голямата си част, или болшинството подкрепиха това българско предложение за убежище, Дъблинският регламент – да не се гледат пакетно нещата, а да се гледат заедно. Предложението на Европейския съвет, което представлява, налагайки се да чета и тези документи – една тухла, сега има още една такава, където се променят текстове вътре – все едно се прави промяна на закон. Всичко това да бъде гледано текст по текст и да търсим общите, свързващите ни неща, а не да гледаме пакетно развитие на отделни теми от този голям въпрос – Дъблинският регламент", опита се Радев да отчете резултата от неформалния съвет по вътрешни работи, проведен в НДК.

Той специално подчерта няколко пъти, че това е била "най-важната цел" – да се възприеме българското предложение за разглеждане на Дъблинския регламент текст по текст. Добави и, че с колегите му от ЕС са обсъдили този "бич" – миграцията, която води след себе си други неща, като тероризъм. И призова да се потърси отговорност за първопричините на "тези, които са извън кръга на тези, които сме членове на ЕС".

Рейтингът на МВР достигнал 46%

Наред с позитивните емоции от срещата с европейските му колеги, Валентин Радев сподели със задоволство пред медиите, че общественото одобрение на работата на вътрешното министерство вече е достигнало 46 на 100.

"Аз се надявам, че с тая добра работа и особено с това стимулиране и разбиране и от политическото ръководство, и от правителството, за работата на полицаите, въобще на служителите в МВР, този рейтинг и разбира се това, което правим – чрез него, рейтингът ще се покачва нагоре", заяви министърът, който преди празниците призна, че целта му е да достигне нивото на одобрение към бившия МВР шеф Цветан Цветанов, чийто рейтинг при първия мандат на ГЕРБ достигна 50%.

По линия на престъпността, Радев отчете, че средно на ден през декември м.г. са регистрирани 227 престъпления, при 265 през ноември. По думите му е забелязано леко увеличение при грабежите. Отбеляза и продължаващите нови назначения в системата, с които се цели по-добра ефективност в противодействието на битовата престъпност, най-вече в по-малките населени места, каквото бе едно от основните предизборни обещания на ГЕРБ. Според данните на Радев към момента в МВР вече работят над 1400 нови полицаи и пожарникари.

Той не пропусна и темата с обещаните от премиера допълнителни 100 млн. лева за увеличение на заплатите в МВР. По думите на вътрешния министър изплащането на тези средства на подчинените му ще започне от март. Освен това припомни, че правителството е предвидило ново 10-процентно увеличение през 2019 г.

"Отзад пише зоополиция, отпред си е истински полицай"

Последната тема, засегната от Радев по време на брифинга му във вторник, бе т.нар. зоополиция – служители на МВР, които ще се занимават с всички сигнали за насилие над животни, което бе криминализирано през 2011 г. с поправка в Наказателния кодекс (НК).

Противно на очакванията, че това ще е отделна структура в рамките на МВР, всъщност става въпрос за най-обикновени служители, които доброволно са се съгласили да се занимават и с тези казуси.

Вътрешният министър обаче подчерта, че по тази линия вече ще работят 433 полицаи, които ще разполагат с общо 28 "брандирани" патрулки с надпис "зоополиция". Освен това са напечатани и нови светлоотразителни жилетки.

"Отзад пише зоополиция, отпред си е истински полицай", обясни в типичния си стил Радев, след което покани присъстващите журналисти да заснемат строените пред министерството няколко зоополицаи и две служебни коли.

"Ще ви припомня само, че членът, по който ние ще преследваме тези, ще ги контролираме, които злоупотребяват или насилват животни, или нещо друго правят с тях, е 325 – а, б, в. Всички останали членове, до 300 са за хората, така че ние всъщност се съсредоточаваме там, но не изпускаме от внимание, разбира се, и животинките, които някои си позволява да ги измъчва", добави МВР шефът, демонстрирайки, че освен Дъблинския регламент, му се наложило да прочете и НК.

Брифингът завърши с уточнението, че новите зоополицаи ще преминат специализирано обучение в Холандия, която се слави със сериозен опит по темата. Радев обаче така и не уточни кога ще се случи това.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?