Три седмици по-късно

МВР прозря, че "махленската свада" в Слънчев бряг е била между наркобанди

"Конфликтите са като войните – има причини, има и поводи"

Георги Костов. Сн.: БГНЕС

Три седмици, след като несебърският наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите бе тежко ранен, а негов гард убит при стрелба в заведение в Слънчев бряг, ръководството на МВР най-накрая се отказа от първоначално тиражираната версия за "битов инцидент" и "махленска свада", признавайки, че всъщност става въпрос за конфликт в организираната престъпност.

 

Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на прокуратурата и вътрешното министерство с участието на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, ръководителя на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова и главния секретар Георги Костов.

 

На нея разследващите уточниха, че вече се води разследване за организирана престъпна група с ръководител Божидар Кузманов-Козела, чийто хора стреляха по групата на Очите на 8 юни вечерта. По думите на Попова въпросната банда действа от май 2013 г. досега и се занимава, освен с разпространение на дрога, и с изнудване, побои, палежи, унищожаване на чужда собственост и др.

 

Седем души бяха задържани преди ден по време на следствен експеримент в заведението, където стана престрелката, а други трима все още се издирват, сред които е и Божо Козела. Той и приближеният му Иван Терзийски ще отговарят още и за изнудване на туроператор, когото принуждавали да води клиентите си само в студиото за татуиране на Терзийски.

 

Така, кръгът на обвиняемите след стрелбата в Слънчев бряг ще набъбне до 13 човека, след като трима вече бяха привлечени към наказателна отговорност за убийството на гарда на Желязков и за опит за убийството му. Хората от обкръжението на Митьо Очите обаче засега остават просто "жертви" за прокуратурата и "не са предмет на настоящето производство", обясни още Попова.

 

Запитан дали отчита като грешка неколкократно лансираната от него версия за "битов инцидент", главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че в първите си изявления е говорел за "конкретния повод", който не подлежа на коментар.

 

"Конфликтите са като войните, г-не, има причини, има и поводи", обобщи дълбокомислено ситуацията професионалният ръководител на силовото ведомство, репликиран, че очевидно само това е докладвал на премиера Бойко Борисов, който описа престрелката като "махленска свада".

 

"Една махленска свада на кандидат-зет на бивш затворник – за паркомясто пореден инцидент", бяха думите на министър-председателя на сутринта след престрелката, като тази версия не бе променена до 17 юни, когато главният прокурор я опроверга напълно.

 

"Някои обявиха, че стрелбата срещу Димитър Желязков е била за паркомясто, а медиите сполучливо я определиха като борба за наркомясто. За мен стрелбата от 8 юни в курорта е спор за територия, която е източник на доходи от престъпна дейност", коментира тогава ръководителят на държавното обвинение, след като направи специално посещение в Бургас заедно с екип от прокурори, който анализира доказателствата по случая.

 

Именно този "цялостен анализ" на всички преписки, свързани с Божо Козела и хората му, доведоха и до пращането на делото за престрелката от Окръжната прокуратура в Бургас на специализираното обвинение. Попитани дали подобен анализ не би довел и до извод, че сподвижниците на Митьо Очите също са организирани в престъпна група под негово ръководство, разследващите не пожелаха да коментират в сряда.

 

"Не считам, че има какъвто и да е чадър над Димитър Желязков", бе лакочничният отговор на Георги Костов, който преди това благодари на бургаските му подчинени за това, че "успяха да дадат всичко от себе си, за да се документира дейността на тази организирана престъпна група (на Божидар Кузманов – бел.ред.)".

 

Запитан дали все пак няма и забележки към бургаската полиция, която очевидно не успя сама да стигне до заключението, че в Слънчев бряг има конфликт между две банди, а го направи едва след намесата на прокурори от София, главсекът отбеляза, че местната дирекция на МВР "стои добре" и работата ѝ по случая е "въпрос на прочит".

 

Освен лидера на бандата Божидар Кузманов, разследващите издирват още Данаил Петков и Марчо Марков. По делото са иззети множество оръжия, разпитани са свидетели и е открито устройството, на което се записват кадрите от охранителните камери на заведението. Те обаче са били изтрити, което според прокурор Попова не обслужва защитната теза на обвиняемите, че са стреляли по хората на Митьо Очите при самозащита.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България