Пак разногласия в правителството

МВР се обяви срещу пенсионната възраст за полицаи и заплаши, че няма да може да пази границата

Във вътрешното министерство обмисляли обаче разграничение на т.нар. "чантаджии"

Снимка: БГНЕС

Вътрешното министерство очаквано се обяви срещу плановете на социалния министър Хасан Адемов да бъде въведена пенсионна възраст за и за полицаите, които останаха привилегировани по време на мандата на ГЕРБ. Зам.-вътрешният министър Васил Маринов заяви в сряда, че предложението на Адемов е "изненада" и не е било обсъдено предварително с МВР.

Това е вторият път само за няколко дни, демонстриращ хаотичните действия на правителството, след като негови представители бяха "изненадани" от искането на финансовия министър Петър Чобанов за 10% съкращения в администрацията.

Зам.-вътрешният министър се обяви твърдо срещу пенсионна възраст за полицаите, като припомни, че въвеждането ѝ за военните и довела до негативни реакции на засегнатите. Васил Маринов дори заплаши, че реализирането на подобна мярка може да доведе до неспособност МВР да охранява границите на държавата.

"Имаше масово напускане и се оголиха ключови звена на армията, което доведе до понижаване на бойната готовност. Това може да се случи в МВР. Ако имаме 10-20% напуснали, няма да можем например на 98-99% да залавяме на границата и няма да можем да знаем кой влиза и какво внася на територията", каза Маринов пред бТВ.

Политическото ръководство на МВР има добър социален диалог със синдикатите и първо там трябва да се обсъди темата, като всякакви промени трябва да стават плавно, добави той.

Решението да бъде въведена пенсионна възраст и за МВР, които в момента се пенсионират само с изискване за 27 години стаж, със сигурност ще предизвика сериозна съпротива сред полицаите и ще постави вътрешния министър Цветлин Йовчев в трудната ситуация.

При въвеждането на мярката за военнослужещите миналата година, те излязоха на две протестни шествия. От БСП обаче обещаха, че ще я отменят, а военният министър и говорител на левицата Ангел Найденов периодично потвърждава този ангажимент, независимо, че социалният министър Хасан Адемов (ДПС) е против. В сряда Найденов коментира, че няма спор със социалния министър, но трябва да се отмени " една несправедливост".

Депутатите от БСП шумно настояват за показна социална политика и популистки мерки, с които да защитават пред електората сриващото се доверие към управлението.

Въпреки отказа на МВР да бъде въведена пенсионна възраст, зам.-министърът Маринов обяви, че ведомството е готово да обмисли разлика в служителите на статута – такива, които работят основни дейности и такива, които се занимават със спомагателни дейности, и едва тогава да се помисли възможност за разлики в условията за пенсиониране.

Голяма част от военните и полицаите, които се ползват с привилегията да се пенсионират често на по петдесетина години, работят на бюро, а не в опасни или вредни условия.

Правителствата от години обявяват, че обмислят как да решат отдавнашния проблем с т.нар. чантаджии в силовите ведомства, но няма предприети каквито и да са реални мерки в тази посока.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?