МВР шефът обвини професионалното ръководство за гафа с бащата на президента

Радев се съгласи с Борисов, че "не си контролираме министерството"

Вътрешният министър в оставка Валентин Радев прехвърли на професионалното ръководство отговорността за неадекватната реакция на МВР след пътния инцидент, предизвикан от бащата на президента Румен Радев – Георги.

Случаят е от 17 август сутринта, когато 81-годишният баща на държавния глава удря с колата си триколката на мъж с увреждания при преминаване на кръгово кръстовище в Харманли. При катастрофата леко пострада Стефан Тодоров.

Инцидентът обаче стана публично достояние повече от седмица след това, което провокира съмнения, че полицията се е опитала да го прикрие. Прокуратурата се самосезира и провери казуса, а МВР извърши вътрешна проверка. Резултатът бе, че се оказа, че за катастрофата е бил санкциониран пострадалият мъж с увреждания. Самият той обяви, че няма претенции към Георги Радев.

"Случилото се там е възмутително. Моята задача е да спазваме закона. Аз можех да направя медиен бум – да ида там посред нощ, да разпитвам и арестувам тези, които не са си свършили работата. Да има гръмки уволнения", коментира Валентин Радев в понеделник пред Нова телевизия.

"Трябваше да направя проверка на място, отидох и аз лично на място трябваше да се ангажирам. Една седмица след това научаваме. Защо професионалното ръководство не е докладвало по веригата, не знам", продължи вътрешният министър в оставка.

Той добави, че случаят провокира въпроси към професионалното ръководство на МВР: "Аз поемам политическата отговорност. Борисов казва: "Не си контролираме министерството с теб." И е прав. Не го контролираме, така погледнато – да. Но професионалното ръководство не е докладвало. Къде е бил директорът на главната дирекция, къде е бил началникът на управлението? Лека телесна повреда, няма жертви – тази информация стига донякъде. Да, ама тук има намесена политика", каза още Радев.

Според данните, установени от разпоредената от него вътрешна проверка, в случая "е подменена картината" след намесата на полицията.

"Виновният не е наказан, невинният е наказан. Това е направил младшият полицейски инспектор. Защо го е направил? Защо е говорил с политически лица? Съмненията остават", лаконично заключи МВР шефът.

След като видеото, записано от охранителна камера в района, бе разпространено в края на август в сайта за видеосподеляне "Ютюб", от президентството заявиха, че институцията не e упражнявалa влияние над МВР и нарекоха твърденията за оказване на натиск над полицията – "спекулации".

Шефът на областната дирекция на МВР в Хасково Ангел Цанков пък коментира, че произшествието му е било докладвано, но не е съобщено в бюлетина на полицията, защото няма пострадали при катастрофата. Самият Георги Радев определи случилото се като "нелеп инцидент, при който няма убит човек". Бащата на президента декларира, че не чувства никаква вина.

Споделяне

Още по темата

Още от България