Полицията претърсва хотели, хостели, домове за нелегални чужденци

МВР спряло 15 000 души да влязат в България

"Когато има гонене, има и бягане" , обясни главният секретар тактиката за опазване на границата

Поредната голяма група нелегални имигранти от Сирия се изправиха на 21 октомври пред Русенския районен съд. 21 души, само мъже, сред които и един 17-годишен младеж, се признаха за виновни и подписаха споразумение. Сн. БГНЕС

Двеста и шест нелегални имигранти са задържани при специализирана операция на МВР и прокуратурата в над 1500 хотели, хостели, домове за настаняване и други обекти в цялата страна.

Вътрешният министър Йордан Бакалов съобщи на пресконференция в петък, че в хода на мащабната акция, която продължава, са проверени над 4401 души. Най-много хора са задържани в София -107, тъй като столицата е "междинна цел по пътя им за Европа". Четирийсет и трима от задържаните са отведени в домовете на "Гранична полиция", каза министър Бакалов.

В София са били проверени 531 души, каза главният секретар Светлозар Лазаров. По думите му всеки пети от тях е бил без документи за самоличност.

По думите му подобни акции са показали, че са успешни и ще се увеличават занапред.

Така обаче "ще възникне и другия въпрос - къде ще ги настаняваме тези лица", тъй като местата за задържане са ограничени, допълни той.

Кампанията на МВР и прокуратурата идва, след като миграционният натиск към България отново се засили, а построената по част от границата с Турция ограда не даде очаквания ефект, тъй като каналджиите бързо изместиха маршрутите.

МВР "спасило" България от 15 000 нелегални

На фона на постоянните критики на правозащитни организации към българските полицаи, че изтласкват с насилие бежанци обратно в Турция, Бакалов и Лазаров отчетоха, че МВР е "спасило" България от 15 000 незаконни чужденци от началото на годината до 30 септември.

Освен това полицията е задържала 3885 чужденци в страната, а 4431 са задържани от турските власти по сигнали от България.

От обясненията на Лазаров не стана ясно точно как полицията е успяла да предотврати влизането на 15 000 души през границата с Турция.

"Когато видим такива лица, т.е., колегите, които са на първа линия, уведомяват турската полиция. Когато има възможност, те задържат част от лицата, които правят опит да влязат. Има и такива, които не успяват да ги задържат, защото съвсем по естествен начин те се укриват, нали. Когато има гонене, има и бягане. Това е", разясни Лазаров.

Полицията хванала 470 каналджии

Йордан Бакалов съобщи още, че от началото на годината полицията е установила и задържала 472 граждани от най-различни националности, занимаващи се с трафик на хора.

Според неофициална информация сирийци плащат между 6000 и 8000 евро, за да влязат в страната.

От ДАНС съобщиха наскоро, че има и случаи, при които лица, съпричастни към терористични организации, се опитват да влязат в страната като част от бежанската вълна.

Става дума за хора предимно от Афганистан или Сирия, откъдето е най-големият поток бежанци. Няма данни обаче за свързани с джихадистката групировка "Ислямска държава".

България овладя първоначалния бежански натиск, но в момента той се възобнови с нова сила и правителството подготвя допълнителни мерки. Тази седмица кабинетът реши да бъде построенно фургонно селище за настаняване на 400 бежанци в Любимец.

По данни на Държавната агенция за бежанците се очаква капацитетът на центровете за настаняване, който е около 6000 места, да бъде запълнен до края на годината.

Бежанците към България са основно от Сирия, но се увеличава броят и на хората от Ирак и Афганистан.

Освен с отразяването на потока България е изправена пред сериозното предизвикателство за интеграция на чужденците.

Споделяне

Още по темата

Още от България