МВР замразява уволнението на двама полицаи след медийна публикация

МВР замразява уволнението на двама полицаи след медийна публикация
Двамата софийски полицаи, нарочени за съмнителни провинения, свързани с високопоставен магистрат, засега ще се разминат с уволнението. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов в понеделник, три дни след публикация на Mediapool по случая.

"Трябва да сме максимално прецизни и да не допускаме грешки, които да бъдат фатални за колеги, които са си изпълнявали служебните задължения", заяви министърът.

Разнищването на казуса откри някои странности в подхода при "почистването на полицейската къщичка". Двамата полицаи от Шесто РПУ бяха определени за уволнение на базата на две проверки, които се опровергават взаимно, но заключението на решаващата е смайващо на фона на фактите.

Лина Маркова и Борислав Серафимов арестуват в края на януари тази година Георги Георгиев - бизнесмен, живеещ на семейни начала със зам.-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска. Преди да бъде арестуван Георгиев пътува в джип с още трима души. Автомобилът е спрян за рутинна проверка, която прераства в скандал, в който се вади невалидна карта на "Директор във ВАС" с подпис, приличащ на този на Марковска и снимка на Георгиев. Представя се и карта на парламентарен съветник на депутат от ГЕРБ, която е с изтекъл срок.

След проверката на документите по разказите на полицаите Георгиев се нахвърлил върху Лина Маркова с ругатни и скъсал униформата ѝ. Това била и причината полицаите да го задържат. Той обаче оказва съпротива, което налага викането на подкрепление. След като е отведен в Шесто започва истинският цирк, който подробно описахме в петък.

От МВР признаха, че след инцидента е имало среща на Марковска със зам.-министър на вътрешните работи, което е в нарушение на Етичния кодекс на магистратите. От ВСС обаче все още няма реакция по случая.

След това започват проверки срещу Маркова и Серафимов, които оставят доста въпросителни. Най-малката от тях е тази, че жалбата е пусната не от Георгиев, а от единия от спътниците му – Иван Поптодоров. Той се оплаква два дни след инцидента и представя медицинско. Защо не е пуснал жалбата след като е отишъл в Шесто веднага след задържането на Георгиев, не е ясно.

Вътрешните проверки завършват много по-бързо от "бързото производство" за хулиганство, което започва срещу Георгиев. Хулиганството вече е прераснало в следствено дело, чиято сложност го мотае почти половин година.

Вътрешният министър се ангажира да преразгледа случая, след като той му бе представен от медиите (преди това Цветанов е бил информиран за него, но за ревизия не е ставало въпрос – бел. ред) и заяви, че няма да се поддаде на натиск. За такъв обаче свидетелстваха не един и двама служители запознати с проверките, но предпочели анонимността.

Цветанов информира, че със случая се заема лично зам.-министър Веселин Вучков. "Ще изчакаме следствието (за хулиганство – бел. ред) да приключи и тогава ще се произнесем с евентуалните дисциплинарните наказания, каза Цветанов.

В същото време добави, че първата вътрешна проверка от Инспектората е прецизна, но трябва по комплексен подход по цялостната проверка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?