МЗ намери сграда за метадоновата програма, но я пази в тайна

МЗ намери сграда за метадоновата програма, но я пази в тайна

Министерството на здравеопазването е намерило друга сграда, която да приюти метадоновата програма, след като жители на Младост се вдигнаха на протест срещу настаняването и в бившата окръжна болница "Света Анна". Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев в парламента, но не уточни къде е новото място.

По думите му осигурената сграда е подходяща за нуждите на метадоновата програма, намира се на комуникативно място, но същевременно била далеч от жилищни сгради, детски градини и училища. Очаква се ремонтът да приключи до 16 декември, а преместването в новата сграда - до 25 декември.
Преместването на програмата се наложи след като Столична община си взе сградата на ул. "Пиротска" 117, която дълги годишни отдаваше на МЗ за нуждите на Центъра по наркомании и метадоновата програма. Там също програмата не беше желана от живеещите в близост, които правеха подписки за преместването ѝ.

Жителите на "Младост" се вдигнаха на протест, тъй като се притесняваха за сигурността на децата им, оплакваха се и от зачестили нападения над коли и мазета.

Тази програма е първата в България и се изпълнява от 1995 г., припомни министър Ананиев.

Тя се прилага като единствената алтернатива за лечение на зависимост към хероин и по нея досега са лекувани над 900 зависими. В момента в програмата са включени 194 пациенти. Хероиновата зависимост е заболяване и то трябва да се третира и лекува при същите условия, при които се лекуват и останалите болни хора, добави още той.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?