МЗ одобрява идеята за национална детска болница

МЗ одобрява идеята за национална детска болница

Министерството на здравеопазването ще се ангажира да проучи и представи различни варианти с конкретни финансови разчети за реализирането на възродената идея за изграждането на национална детска болница. Това обяви здравният министър Николай Петров пред депутатите от парламентарната здравна комисия.

Министърът и депутатите се обединиха около необходимостта от изграждането на такава болница, която да предоставя комплексни услуги на малките пациенти, тъй като в момента високоспециализираните педиатрични дейности в София са разхвърляни измежду много болници.

Министърът даде пример, че самият той е трябвало да координира прегледите и консултациите на болно дете, което се оказало, че трябва да обиколи три болници “Токуда“, ИСУЛ и “Пирогов“, за да получи адекватно лечение.

Той коментира, че за разлика от Варна, Пловдив и Плевен, където университетските болници предлагат комплексни услуги и пълна грижа за децата на едно място, то в София не е така.

Депутатът от БСП Георги Михайлов, който е ангажиран с реализирането на проекта за национална детска болница, коментира, че въпреки наличието на високоспециализирана медицинска помощ във Варна, Пловдив и Плевен най-тежките случаи обикновено идват за лечение в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България