МЗ отново е жертва на сайт с фалшиви новини, сезира ГДБОП

МЗ отново е жертва на сайт с фалшиви новини, сезира ГДБОП

Министерството на здравеопазването отново стана жертва на сайт с фалшиви новини, който промотира и продава чудодейно лекарство, този път за хипертония. Името на ведомството и негови истински и мними представители системно биват намесвани във фалшиви новини с цел реклама на лекарства и хранителни добавки, за които се твърди, че лекуват всевъзможни болести или предпазват от заболявания.

Този път в пропагандата е въвлечена и БНТ, като въпросното интервю за лекарството за хипертония е публикувано на страница с логото на телевизията, но с адрес нямащ нищо общо с официалния сайт на БНТ.

По този повод МЗ е изпратило сигнал до директора на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов и до комисар Явор Колев, началник на отдел “Компютърни престъпления“ към ГДБОП, относно спекулации с името на заместник-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова, с институцията Министерство на здравеопазването и с БНТ с цел продажба на стоки.

Досега МЗ ммногократно е сезирало отдел “Компютърни престъпления“ към ГДБОП за различни подобни случаи.

“МЗ информира всички български граждани, че министерството по никакъв начин не промотира, нито пък продава лекарствени продукти и хранителни добавки чрез интернет сайтове, както и че министерството не създава лекарства, нито пък притежава аптеки (в това число и аптеки за онлайн търговия)“, посочват от ведомството.

Сайтове като този – предмет на настоящия сигнал  - съдържат категорично невярна информация и правят внушения, които са опасни за потребителите, а могат да бъдат и опасни за тяхното здраве“, допълват от МЗ.

Оттам напомнят, че официалният сайт на институцията се намира на интернет адрес http://www.mh.government.bg/bg/

МЗ апелира всеки гражданин, натъкнал се на фалшив сайт на институцията, на сайтове за онлайн продажба на добавки и лекарства, спекулиращи с институцията Министерство на здравеопазването, да подаде сигнал на имейл адрес: [email protected] или да се обърне към компетентните органи. 

Споделяне

Още по темата

Още от България