На 9 страници Гешев обясни на депутатите, че няма да им каже нищо

Главният прокурор Иван Гешев, от когото парламентът поиска информация за делата за полицейско насилие, внесе доклад, в който няма нищо. На 9 страници от документа напоително се обяснява защо депутатите не могат да искат от шефа на държавното обвинение информация по конкретни дела, разяснява се как това нарушава независимостта на съдебната власт, цитират се решения на Конституционния съд (КС).

Четири броя лица

Гешев препоръчва на депутатите да се запознаят с годишния доклад за работата на прокуратурата, който е общодостъпен на сайта ѝ. Накрая главният прокурор дава следната справка – имало е 15 преписки за полицейско насилие по време на протестите. Само 3 от тях не са прекратени. В останалите случаи не са намерени данни за престъпление. По една от тях са повдигнати обвинения на четирима служители. Прокуратурата ги нарича "4 броя лица". За останалите две преписки данни не се дават.

Това е широкоизвестното дело за побоя срещу протестиращи зад колоните на Министерския съвет миналото лято. Цяла година прокуратурата си мълча за него и разказа за обвиненията едва след като записите от охранителните камери станаха публични. На тях се видя как полицаи брутално бият арестувани младежи. На мястото е имало над десетима служители, но обвинените са само четирима. Сред тях е Андон Андонов, бивш командир в "Специализрани полицейски сили" на СДВР, а впоследствие – служител на Гешев в Бюрото за защита на свидетели.

Информацията и за това дело е оскъдна. От доклада става ясно само, че го има. Цитирани са и данни за образувани преписки през 2019 г.

"Работата по тази категория преписки и дела продължава да е акцент в дейността на прокуратурата, независимо от незначителния им дял спрямо общия брой наблюдавани преписки и дела", завършва т.нар. доклад.

Що e то престъпление и има ли почва у нас?

В останалата част от документа нашироко се разказва как прокуратурата събира статистическа информация и че показателят дела за полицейско насилие по време на протестите въобще не присъства в работата ѝ. В този смисъл информация няма. Но както се подчертава в доклада:

"Главният прокурор на Република България винаги е изпълнявал стриктно задълженията си за представяне на дейността на Прокуратурата на Република България по прилагането на закона пред народните представители..." Затова е са изискани допълнителните данни, специално за периода юли-септември миналата година. Те са обобщени в няколко изречения.

В останалите страници Гешев цитира решението на КС, според което парламентът не може да му иска данни за конкретно дело. И макар че такава информация не му е искана, той е счел за нужно да обясни на депуатите какво точно е престъплението:

"Престъпността е сложен социален феномен, която предполага прилагане на комплекс от разнообразни мерки, насочени към отслабване на въздействието или блокиране влиянието на криминогенните фактори". Оригиналният правопис е запазен.

Ден преди да представи доклада си Гешев бе на изслушване в правната комисия на парламента. Главният прокурор отново се поддържаше изцяло към опорните си точки. Той дори се закани, че ще поиска от КС да обяви за противоконституционна нормата от правилника на народното събрание, по силата на която бе поканен.

Кьовеши е сезирана

Председателят на парламентарната комисия за полицейско насилие и подслушване Николай Хаджигенов е сезирал европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за действията на Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура. Тя е обвинителят, наблюдаващ делото за побоя зад колоните на Министерския съвет. Тя е прекратила преписките по отношение на двама от пострадалите, защото не е намерила достатъчно данни за престъпление, и те не искали да дадат показания. След това Трифонова става европейски делегиран прокурор от България.

"Това е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието", твърди Хаджигенов.

В своя позиция отпреди дни Трифонова заяви, че двамата пострадали не са обжалвали решението ѝ, макар че имали това право. От прокуратурата, че се противопоставят на внушенията на вътрешния министър Бойко Рашков, който заяви, че се надява кариерното издигане на Трифонова да не е свързано с работата ѝ по това дело. От държавното обвинение заявиха, че тя е избрана за европейски прокурор след конкурсна процедура.

Споделяне

Още по темата

Още от България