На 93-годишна възраст почина Леда Милева

Леда Милева

На 93-годишна възраст във вторник сутринта почина писателката и поетесата Леда Милева, съобщиха нейни близки.

Леда Милева почина точно на рождения си ден - 5 февруари. Тя е родена в София през 1920 г. и е дъщеря на поета Гео Милев.

Леда Милева ще се запомни най-вече като автор на стихове за деца, с които са израснали поколения българи. Тя издава 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици. През дългата си работна кариера тя заема редица престижни държавни и почетни длъжности.

Средното си образование получава през 1938 г. в Американския колеж в София. Завършва Софийския университет "Св. Климент Охридски".

След Втората световна война е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София (1944-1951), главен редактор на списания "Пионерска самодейност“ и "Дружинка“, редактор в издателствата "Народна младеж“ и "Български писател“.

От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българската национална телевизия.

От 1970 до 1972 г. е заместник-началник на отдел "Печат и културно сътрудничество“ при Министерството на външните работи. След това до края на 1978 г. е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж.

От 1979 до 1989 г. е председател на Съюза на преводачите в България, създател на списанието за чуждестранна литература "Панорама“ и негов главен редактор от 1980 до 1991 г., дългогодишен председател на българския център на Международния ПЕН клуб.

Леда Милева е народен представител е в Осмото, Деветото народно събрание и Седмото велико народно събрание.

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?