Според Министерството на културата

На фона на слаби приходи шефовете на НДК вземали по десетина хиляди лева заплата

ГЕРБ ползвала два етажа от малката сграда срещу нищожен наем и не си отчитала тока

На фона на слаби приходи шефовете на НДК вземали по десетина хиляди лева заплата

Приходите от управлението на собствеността на Националния дворец на културата (НДК) в столицата за 2013 г. са с един милион по-малко от тези през 2012 г., когато са били около 7 милиона лева, а тази година са 6 милиона лева. Обяснението за това може да има два отговора – единият от тях е некомпетентност, другият е съзнателно отблъскване на наематели”. Това каза зам.-министърът на културата Велислава Кръстева в комисията по култура, където представи данни за състоянието на дружеството.

Според Кръстева приходите бележат сериозен спад, били са прогонени многогодишни клиенти на НДК. Така дружеството било тласкано към фалит.

НДК бе преобразувано в държавно търговско дружество (ЕАД) през 2011 г. след като дотогава бе с неясния статут на творческо-стопанско обединение, наследен още от първите години на прехода. Тогава бе освободен и дългогодишният директор на комплекса Христо Друмев, а управата бе поверена на тричленен съвет на директорите. От началото на 2013 г. дружеството мина под шапката на Министерството на културата.

"Била е въведена порочна практика във формирането на възнагражденията на Съвета на директорите. Митко Тодоров за 8 месеца е получил 99 585 лева, Ивайло Георгиев за 21 месеца е получил около 148 000 лева, Десислава Бинева за 21 месец е получила около 244 000 лева", изнесе още данни зам.-министърът.

На практика това означава, че тримата членове на борда са вземали между седем хиляди и 11 хиляди лева месечно възнаграждение. "Мениджмънтът на НДК струва на дружеството около един милион лева за две години и половина. Ако беше по закон, щяха да получат пет пъти по-малко”, подчерта Велислава Кръстева.

Изнесените данни категорично не са верни и такива пори не съм получавал, каза Ивайло Георгиев пред Mediapool. Той допълни като перефразира сентенцията на Марк Твен така: "Слуховете за моята заплата са леко преувеличени". Георгиев обясни, че през 2012 г. основната му задача е била да изведе НДК на оперативна печалба, да увеличи приходите от събития и да възстанови традиционните културни фестивали, което е изпълнено.

Тя даде и примери за лошо управление на собствеността, но не уточни дали това е било умишлено или от некомпетентност. НДК е поемало част от консумативите на партия ГЕРБ, която държи под наем два етажа от високото тяло на комплекса.

Два етажа - 16 и 17 в малкото тяло са отдадени под наем за офис на ГЕРБ. Подготовката за това е започнала с началото на мандата на ГЕРБ през декември 2009 г. Министерският съвет отнема с основание отпадане на необходимост на тези два етажа. След спорове в края на март 2011 г. имотът е отдаден за офис на партията. Наемът се плаща по цени не за търговски дружества, а за партии – по-ниски. "Цените са силно занижени в сравнение с тези, които плащат останалите наематели”, посочи Кръстева.

ГЕРБ плащала и четири пъти по-ниски цени за чистене и други услуги от останалите наематели. Партията не си е плащала и тока, защото не си е поставила отделен електромер.

Веднага след тези обвинения от от ГЕРБ разпространиха опровержение, като изтъкнаха, че винаги са заплащали консумативите си равнопоставено с останалите наематели на корпуса.

Членовете на комисията решиха на заседание през януари да бъде разгледан докладът за състоянието на НДК.

Преди месец НДК отчете за 2012 г. приходи от 9.8 млн. лв. и оперативна печалба от 1.1 млн. лв. преди облагане за 2012 г. Дружеството обаче излиза на счетоводна загуба от 6.05 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?