"Разделени" от БСП и ДПС

На Св. Валентин: Фидосова и хората на Янев Янев се обясниха в любов

Изборният кодекс лишава РЗС от места в избирателните комисии, освен ако не си възстановят групата

сн. БГНЕС

Приемането на поправките в Изборния кодекс продължи в четвъртък и като по поръчка за Св. Валентин в пленарната зала прозвучаха политически откровения в любов и вярност между ГЕРБ и РЗС. Повод за излиянията стана компромисен текст, според който представители в ръководствата на избирателните комисии ще имат всички парламентарно представени партии. Такива към момента са ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, "Атака" и Синята коалиция, но не и "Ред, законност и справедливост" (РЗС) на предания съюзник на управляващите Яне Янев.

По-рано ГЕРБ бяха обещали, че партията на Яне Янев ще получи законова възможност да участва в ръководствата на комисиите, въпреки че няма парламентарна група. При окончателното гласуване на Изборния кодекс в четвъртък, обаче, управляващите не подкрепиха такъв текст. Вотът предизвика сълзливи обяснения между ГЕРБ и депутатите на Яне Янев, които освен, че почти си обещаха вечна вярност, обвиниха БСП и ДПС, че пречат на добрите им отношения.

Приетата поправка е резултат от компромиса между ГЕРБ и лявата и дясната опозицията, които бойкотираха изборния закон и под натиска на ЕС управляващите се съгласиха на отстъпки. Преди седмица на заседание на правна комисия нейната председателка Искра Фидосова и заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров сключиха "сделка" – опозицията няма да упорства да получи по едно място в ръководството на всяка районна, общинска и секционна избирателна комисия, а ще се примири с пропорционално представителство в тях, ако ГЕРБ се откаже от "патерицата си" РЗС.

Фидосова тогава пое ангажимент, че ГЕРБ няма да подкрепят текст, според който формация, която няма парламентарна група, но е влязла в Народното събрание, получава представителство в РИК, ОИК и СИК. "Поемам ангажимент от името на ГЕРБ този текст да не бъде гласуван", заяви пред правната комисия Фидосова.

При гласуването в пленарна зала, обаче, ГЕРБ се въздържаха и с гласовете на БСП и ДПС в Изборния кодекс остана да действа текста, според който представителство в изборните комисии получават формации, които имат парламентарна група към датата на насрочване на съответния вид избори, съответно към датата на провеждане на консултациите при назначаване на ЦИК.

Независимият народен представител от РЗС Емил Василев изрази възмущението си от орязаните права на партията, която се разцепи в мига, в който зае опозиционна линия спрямо ГЕРБ. От миналата година обаче Яне Янев вече е най-ревностният поддръжник на ГЕРБ и регулярно се заканва, че ще възстанови парламентарната си група.

"Моето отношение към вас (ГЕРБ, бел.ред) няма да се промени – аз съм десен човек, вие сте дясна партия. Искате да сте самички в комисиите на изборите, както сте самички срещу всички в петък на парламентарния контрол, срещу партията на прехода", започна патетичното си изявление Емил Василев. По думите му РЗС пак ще намери начин да влезе в изборните комисии напук на БСП. Василев не обясни как ще се случи това.

Не е изключено ГЕРБ да убедят някой от лоялните им независими депутати да се присъединят към Яне Янев и до изборите той да възстанови парламентарната си група, а оттам и да получи места в ръководствата на избирателните комисии.

По думите на Василев присъствието на РЗС в изборните секции се налага, за да бъде възпрепятствана коалицията ДПС-БСП.

Неочаквано в тона му влезе Искра Фидосова, която Василев преди две години обвини в сексуално посегателство срещу него.

"ГЕРБ не носи отговорност за това решение на парламента", заяви председателката на правната комисия. Тя каза още, че изявлението си в правната комисия е направила "под натиск". "Да, това беше наше предложение, но чуваемост няма, по тази причина отговорността за него е отляво в залата", каза Фидосова.

Думите ѝ предизвикаха поредно благодарствено слово на Емил Василев. "Чест прави на госпожа Фидосова, че признава за оказвания натиск", каза той и многозначително добави, че "и други партии може да попаднат в обхвана на този текст не след дълго". Подобно нещо може да се случи, само ако някоя група се разпадне. Засега най-застрашена изглежда тази на опозиционерите от "Атака", която има точно 10 народни представители и слухове за напускане на един от тях се носят отдавна в кулоарите на парламента.

Освен този драматичен за РЗС текст, Народното събрание прие в четвъртък и други поправки в закона.

Изборният ден ще се измести с един час. Урните ще се отворени от 7 часа до 20 часа вместо от 6 часа до 19 часа. С гласуваните в сряда текстове пък се даде възможност на Централната избирателна комисия да удължи изборния ден до 21 часа, ако в 20 часа пред секцията има чакащи избиратели.

Очаквано от опозицията възразиха и обвиниха управляващите, че се готвят да правят манипулации на вота. ДПС видя намерение резултатите да се броят по тъмно, когато членовете на секционните комисии ще бъдат изтощени. От левицата коментираха, че късните вечерни часове, макар и през лятото, ще се използват за натиск върху избирателите и купуване на гласове.

Народното събрание върна и интегралната бюлетина за парламентарните избори, с което преференциалното гласуване за народни представители отпадна. Изборният кодекс от 2010 година предвиждаше на вота за парламент да се гласува с отделни бюлетин за всяка партия, като избирателят да има право да посочи предпочитан кандидат и така да се пренареди листата на партията.

Още през юли обаче ГЕРБ се отказаха от преференцията с аргумента, че ЦИК няма да се справи с организацията и набавянето на модулни кутии, наричани от Искра Фидосова "тавички", които фабрично да пускат само една бюлетина. ЦИК още тогава обясниха, че никой не е изискал от тях подобно нещо.

Парламентът прие още даренията над размера на една минимална работна заплата – 310 лева, сега да се превеждат по банков път и да се декларира произходът им. Досега този праг беше 1000 лв.

Управляващите не приеха исканията на лявата и дясната опозиция за агитацията в БНТ и БНР по време на 30-дневната предизборна кампания да бъде безплатна. Не беше приета и идеята им всяко платено съдържание по време на предизборната кампания да се обозначава със съответния надпис "платено съдържание".

Парламентът забрани поставянето на билбордове, с които се агитира извън официалната 30-дневна кампания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?