Последен ден на трескавите преговери в Лозана

Наближава крайният срок за споразумение по иранската ядрена програма

Наближава крайният срок за споразумение по иранската ядрена програма

В Лозана започна поредната среща на шестте велики сили (петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия) в рамките на преговорите за ядрената програма на Иран, съобщиха осведомителните агенции във вторник. Иранският външен министър ще се присъедини по-късно към колегите си от САЩ, Франция, Великобритания, Германия и Китай.

Русия е представена от заместник-външния министър Сергей Рябков, съобщи пред ТАСС дипломатически източник, участващ в преговорите. Руският външен министър Сергей Лавров вчера се върна в Москва с намерението да отиде отново в Лозана днес, ако бъде постигнат напредък в преговорите.

Продължилите цялата нощ в Лозана двустранни консултации по Иран не доведоха до пробив, посочил източникът. Основният нерешен проблем остава въпросът за вдигането на санкциите срещу Иран.

Участниците в преговорите са си поставили краен срок до днес в полунощ да постигнат рамково споразумение.

Късно снощи държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че остават някои трудности в преговорите. "Работим много усилено за решаването им. Ще работим до късно тази нощ и утре с цел да се постигне нещо", каза Кери за Си Ен Ен. Той добави, че "всички знаят какво е значението на утрешния ден".

ТАСС цитира дипломатически източник, участващ в разговорите, казал, че преговорите навлизат в критичната си фаза и че се повишава равнището на секретност. "Пред прага сме на важни решения. Сега вече е важно да се запази медийна тишина", заяви източникът.

Официално Иран и международната общност все още имат противоречия по три проблема. Първо - за срока на прилагане на споразумението: Иран иска да го ограничи на 10 години, а световните сили искат да важи 15 години. Вторият спорен момент е "научната и развойна
дейност", която шесторката иска да ограничи и постави в рамки, за да попречи на Техеран да разработва нови, по-ефективни центрофуги. И накрая - въпросът за санкциите: Иран изисква те да бъдат отменени незабавно и изцяло, докато големите сили настояват това да стане постепенно.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Мари Харф каза, че не е задължително в бъдещето споразумение да залегне, че Иран трябва да складира в чужбина високообогатения си си уран, предаде Ройтерс. Харф допълни, че има и други начини да се постигна американската цел, а именно на Иран да му е необходима една година, за да произведе количеството обогатен уран, необходимо за една ядрена бомба. Досега се смяташе, че Иран е
проявил готовност да складира урана си в Русия, но в неделя ирански преговарящ каза, че "за Иран това не е част от дневния му ред".

Според Харф възможността за постигане на сделка между шестте сили и Иран е "50 на 50".

Преговорите за иранската ядрена програма в Лозана продължават в трескава атмосфера, пише френският в. "Монд". Дипломат, цитиран от вестника, констатира, че "иранците много обичат да преговарят на ръба на пропастта и много добре го умеят".

Рядко е имало толкова тежки, продължителни и сложни дипломатически преговори, пише френският вестник. Изходът от разговорите в Лозана все още не е ясен, въпреки продължаващите 12 години дискусии и 16-те месеца на усилени консултации след подписването на временното споразумение между Иран и групата "5+1" през ноември 2013 г.

Трудно е да се разбере защо тази седмица да няма споразумение. Всяка от страните, участваща във финалния кръг на преговорите в Лозана, има убедителни причини да иска успешен изход, а споразумението би подсилило репутацията на ключови фигури. Като оставим настрана подобни прагматични съображения, споразумението е желано по стратегически, морални причини и причини, свързани със сигурността, пише британският в.
"Гардиън".

"Вашингтон пост" публикува резултатите от ново допитване, извършено по поръчка на вестника и на "Ей Би Си Нюз". Като цяло 59 на сто от анкетираните подкрепят споразумение, включващо отменяне на тежките икономически санкции в замяна на ограничаване на иранската ядрена програма, посочва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?